TEŠKA OZLJEDA

OPREZ, UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE Kirurzi spasili ruku mladića kojeg je zdrobio stroj: 'Na tri tjedna zašili smo je u trbuh kako bi zacijelila...'

 Facebook
 

Engleski kirurzi spasili su ruku mladog radnika koju je zdrobio industrijski stroj tako što su mu je zašili u 'džep' u trbuhu na tri tjedna.

Anthony Seward (23) ozlijedio je ruku u tvornici Heathcoat u Devonu u kolovozu 2016. godine, a firma je zbog stroja kojeg je propustila popraviti još 2014., kažnjena s 300.000 funti.

Kirurg James Henderson odlučio je mladićevu ruku zašiti u abdomen na tri tjedna kako bi koža zacijelila i pritom bila dovoljno opskrbljena krvlju.

Potom su kirurzi ruku odvojili ruku od trbuha i kožu prevukli preko cijele ruke.

Sewardu predstoje još dvije operacije pri kojima će razdvojiti njegove prste koje će moći pojedinačno micati.

Ova 'staromodna' procedura opisana je prvi put 1900. godine, a često je korištena tijekom Drugog svjetskog rata za tretiranje ozlijeda vojnika. Također, na takvoj operaciji znali su završiti i vojnici koji se vrate iz Afganistana.

Dr. Henderson napominje kako prsti mogu izgledati još bolje ako se na njih transplantira dio kože s nožnih prstiju kako bi mogao držati fine predmete.

- Normalno postoje puno sofisticiraniji načini transplantacije tkiva, no Anthonyjeva ozljeda je bila tako teška da smo se odlučili za ovaj način - dodao je.

Nakon operacije 23-godišnjak, koji je prije služio kao vatrogasac, kazao je kako je iza njega bolnih i teških 12 mjeseci.

- Želim zahvaliti svim liječnicima i medicinskim sestrama koji su me liječili u Bristolu. Napravili su fenomenalan posao i mislim da bolje nisu mogli - kazao je Seward.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:13