PRIČA O POVRATKU

OSJEČKA OBITELJ PRESELILA U ZAGREB U POTRAZI ZA POSLOM, ALI SE BRZO VRATILA 'Tretirali su nas kao izbjeglice, jadne ljude s istoka zemlje'

 Boris Kovačev / CROPIX
 

Priče o odlascima mladih iz Hrvatske trbuhom za kruhom sve je više i svakodnevno svjedočimo ispovijestima i teškim životnim pričama. Umjesto da žive, mnogi se bore za život. Glas Slavonije donosi priču o mladom bračnom paru iz Osijeka koji je, umjesto u drugoj zemlji, bolji život odlučio potražiti u Zagrebu, no ubrzo su se vratili ‘na svoje’.

Petra Stefanović Major (29) i njezin suprug Daniel Major (30) prošle su godine zajedno s dvogodišnjom kćerkom Sofijom odselili iz Osijeka u Zagreb. Razlog je, naravno, bio posao.

- U Osijeku sam sedam mjeseci čekala mjesto odgojitelja-pripravnika i nisam ga dobila, a kako Daniel u to vrijeme nije radio, odlučili smo otići u Zagreb. Nismo željeli otići iz Hrvatske, nego smo se odlučili za Zagreb, gdje je suprug u roku deset dana dobio posao pomoćnoga kuhara i dostavljača u vegetarijanskom restoranu. Kad sam krenula na stručno osposobljavanje, počela sam stažirati u jednom od najboljih privatnih waldorfskih vrtića u Hrvatskoj, no nisam se ni profesionalno ni ljudski složila sa sustavom rada. Osim toga, mi smo kao obitelj provodili zajedno sat vremena dnevno, a do posla sam putovala sat i pol i isto toliko natrag - priča 29-godišnja odgojiteljica.

Ubrzo je shvatila da je u Osijeku bila nezadovoljna što nema posla, ali ipak s osmijehom na licu, koji je u Zagrebu, iako su se s dvije plaće financijski oporavili, izgubila.

Početkom ljeta bračni se par vikendom vraćao u Osijek kako bi pripremili teren za povratak, a ideja im je otvoriti obrt za čuvanje djece. Dobro im je došlo, kaže, što je država napravila pozitivan pomak i povisila poticaj za samozapošljavanje na 35.000 kuna pa će sad pokupati realizirati ideju i otvoriti ‘Sofijin kutak’.

- Zagreb, istina, pruža više šanse, no život je drukčiji, pa smo se, kad smo dobili ideju za otvaranje obrta, ipak odlučili vratiti u Osijek. Ondje su nas gledali kao izbjeglice, jadne ljude s istoka Hrvatske. Istodobno, više nisam mogao čitati o tome kako Osijek propada, o čemu se gotovo svakodnevno piše. Petra i ja plakali smo čitajući takve naslove i odlučili doći kući - kaže Daniel Major koji se, nakon iskustva rada s djecom, pa i s posebnim potrebama, priprema za polaganje tečaja za dadilje kako bi radio zajedno sa suprugom.

Ni Petra ni Daniel nisu sto posto sigurni u svoju odluku, no draža im je svaka minuta s obitelji od činjenice da u Zagrebu rade po cijele dane, dobro zarađuju, ali da obitelj vide tek nekoliko sati.

Drugima također savjetuju da odu, ali tek toliko da se stekne iskustvo. - Potom se vratite natrag u Osijek jer ćete pridonijeti svojoj zajednici na najadekvatniji način. Treba otići kako bi se vidjele te razlike između kvalitete života u Osijeku i Zagrebu, kaže mladi bračni par za Glas Slavonije.

U svom obrtu za čuvanje djece Majorovi će pružati dnevnu skrb za djecu od jasličke dobi do pete godine. Djeci će omogućiti i svakodnevni boravak u prirodi, a roditeljima da i izvan radnog vremena, u slučaju potrebe, dijete ostane kod njih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 04:02