O BITNIM POLITIČKIM TEMEMA

PROROČICA BACILA KARTE Tko će biti novi predsjednik SDP-a? Hoće li doći do Kurikularne reforme? Što čeka Hrvate u budućnosti?

 Vladimir Dugandzic/Cropix / HANZA MEDIA

Nakon odrađenih novih izbora, gdje se ipak izglasao (relativni) pobjednik, mnogim se hrvatskim građanima situacija, međutim, ne čini puno jasnija nego prije. A s obzirom da ni sami političari među sobom još nisu izglasali neke predsjednike stranaka i predstavnike izvršne vlasti, odgovor smo odlučili potražiti – u alternativi, piše Slobodna Dalmacija.

Jedna od hobi-proročica u Splitu je Sanda Giljević. Nakon podužeg nagovaranja pristala je na stol baciti tarot-karte, te je u njima strpljivo tražila odgovore na naša pitanja. Tko zna, možda pomogne čak i političarima...

Opća slika Hrvatske sada i u skoroj budućnosti?

– Ova "karta smrti" koju vidite nije tako zlokobna kako se čini. Ona zapravo označava kraj jednog i početak novog poglavlja u životu naše zemlje. Ipak, promjene se ne naziru tako brzo. Ovdje vidim mirenje tzv. lijevih i desnih, no ne u koaliciji. Predmnijevam da će se stanje stabilizirati za nekih godinu dana, kad će se ova shizofrena situacija smiriti. Tada bi moglo krenuti i nabolje. Vidim i povoljan utjecaj aktualne predsjednice. Dobro je.

Hoće li doći do kurikularne reforme?

– Hoće, ali uz odstupanja od prvotnog plana. I potrajat će.

Reforma državne uprave?

– Tu vidim status quo. Jedna karta sugerira izvjesni pomak, ali vrlo dugoročno. Nema radikalnih promjena, ni redukcije.

Slučaj "švicarski franak"?

– Vidite karte ispred mene: "sunce", "kralj zlatnika", "as mačeva". Može li rječitije? Rekla bih, ne. "Sunce" znači svitanje, spas za ljude, koji će napokon imati više novca ("kralj zlatnika"). "As mačeva" označava konačnu pobjedu nad Zlom. U ovom slučaju to možemo prevesti kao pobjedu nad neimaštinom, krizom i onima koji su do nje doveli.

Nazirete li smanjenje PDV-a, koji je "Kukuriku" podigao?

– Zasad ne. Vidim isprazna obećanja i nekakav dugoročniji pomak, ali ne nužno na dobrobit građana. Možda isti znači ekstra-zaradu za trgovce i druge u poreznom sustavu.

Hoće li ljudima ipak porasti životni standard?

– Karta "obješeni" znači oporavak. Dakle, ima nade. Karta "ljubavnici", nadalje, znači da naši ljudi dovoljno cijene i vole sebe, te da u ovom kontekstu neće klonuti duhom. "Dvojka zlatnika", pak, sugerira snalažljivost, neku malu zonu sive ekonomije koja običnim ljudima može pomoći da prežive krizu i podignu vlastiti životni standard.

Kako će se rasplesti kriza u SDP-u?

– "Desetka štapova", "vitez mačeva" i "čarobnjak" su karte koje najavljuju čvrstog, sposobnog i socijalno osjetljivog novog lidera. Sumnjam da će to biti Tonino Picula jer je on novi Račan, a to nije profil vođe koji ljevičarima sad treba. Ne vidim u toj ulozi ni Ranka Ostojića, on mi je preprgav. Kao najizglednijeg Milanovićeva nasljednika u SDP-u vidim Orsata Miljenića.

Andrej Plenković kao novi šef HDZ-a, odnosno premijer?

– Iako djeluje "svileno", karte ga otkrivaju kao čvrstog i sposobnog, pa čak i poštenog čovjeka; dakako, koliko to političar uopće može biti, ha-ha! Karta "kola" znači kretanje naprijed i povoljne promjene s njim na čelu umjerene desnice.

Kriza u Živom zidu i Viliborova sudbina?

– Sinčić će preživjeti krizu u stranci i bit će savjestan saborski zastupnik. Karta "papa" znači posao u državnim institucijama na dobrobit građana. Ipak, karta "četvorka mačeva" pored "pape" znači izvjestan predah. Vilibor bi se mogao ulijeniti.

Malo i o američkim izborima

Trump će pobijediti!

Ajmo malo globalno za kraj. Trump ili Clinton?


– Trump! Ništa čišće od ovoga nisam vidjela. "Deseci mačeva" označavaju konačni kraj, "trica mačeva" tugu mnogih zbog rečenog ishoda, dok "paž zlatnika" sugerira neki neutralni element, savjetnike koji će pomoći da novi svjetski lider ne bude isključiv. I, što je najvažnije, ne vidim rat – barem ne većih razmjera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:56