TALIJANSKI PODUZETNIK U ZAGREBU

PRVA ISPOVIJEST OPTUŽENOG ZA PREVARU OD 1,2 MILIJARDE EURA 'Strašno je biti nevin u zatvoru'

Fabrizio Affuso (48), talijanski poduzetnik iz Kalabrije, koji u Zagrebu živi više od 20 godina, uhićen je 13. listopada 2016. na temelju europskog uhidbenog naloga, a prema zahtjevu talijanskih istražitelja iz Vicenze, zbog čega mu je propao posao s restoranom Luna Rossa u samom centru Zagreba: 'Odveli su me u Remetinec i optužili da sam desna ruka mafijaškog kuma, a nakon 20 dana su me pustili i rekli: ‘Oprosti, zabunili smo se’. E, ne može to tako...'

Prošle godine, 13. listopada ujutro, došao sam u poslovni centar Green Gold gdje smo sljedeći dan moj partner Michele Inglese i ja uz veliki koncert Miroslava Ilića trebali otvoriti naš drugi zagrebački lokal, uz restoran Luna Rossa u Preradovićevoj ulici koji smo tada osam mjeseci imali u zakupu.

S radnicima smo u četvrtak ujutro užurbano dovršavali posljednje radove na našem drugom lokalu na drugom katu Green Golda kada su u centar došli policajci i rekli da me po nalogu Interpola moraju uhititi. Osjećao sam se grozno, bio sam u potpunom šoku jer nisam mogao niti sanjati zašto bi mene Interpol mogao tražiti. Osjećao sam se kao..., nema riječi za to, to je strašan osjećaj, počinje svoju ispovijest na solidnom hrvatskom jeziku s jakim talijanskim akcentom Fabrizio Affuso (48). Talijanski poduzetnik iz Kalabrije, koji u Zagrebu živi više od 20 godina, uhićen je 13. listopada 2016. na temelju europskog uhidbenog naloga, a prema zahtjevu talijanskih istražitelja iz Vicenze koji su tvrdili da je sudjelovao u poreznoj utaji 1,2 milijarde eura, i to kao desna ruka vođe kriminalne skupine. Zbog sumnje za udruživanje u zločinačku organizaciju, utaju poreza i poreznu prevaru na štetu talijanskog državnog proračuna, sredinom listopada prošle godine uhićeno je 29 osoba, većinom u Italiji, od kojih je 18 završilo u zatvoru, a jedanaestorici je određen kućni pritvor. Tada je hrvatska policija najavila da će Affuso u roku od desetak dana biti izručen Italiji. Činilo se da je pred njim dugotrajni zatvor.

Zagreb, 171016.
Restoran ciji je manadzer Fabrizio Affuso uhicen temeljem talijanskih vlasti zbog sumnje na utaju poreza.
Na fotografiji:
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX
CROPIX

Porezne prevare

U policijskoj akciji “Round Trip” talijanski su istražitelji tajnim mjerama obuhvatili 29 osoba, među kojima je bio i Affuso. Osumnjičeni su da su kao udružena skupina od 2009. do 2013., kada ih je otkrila talijanska financijska policija, fiktivno trgovali prodajom tableta, tonera za printere, televizorima, šećerom, brašnom, mlijekom u prahu i pripravcima za kavu te da su prilikom navodnog izvoza talijanske tvrtke iz talijanskog proračuna izvlačili povrat poreza na dodanu vrijednost za fiktivno izvezenu robu. Istražitelji su kao mozak ekipe označili financijskog stručnjaka Fabija Castaldija koji je osumnjičen da je u Velikoj Britaniji preko desetak tvrtki sakrio dokumentaciju oko 200 tvrtki upletenih u prevare. Talijanski su istražitelji prije pola godine čak navodili sumnje prema kojima je Affuso bio njegova desna ruka. Otkrili su i detalj iz istrage da su na čelo brojnih tvrtki postavljeni beskućnici, ljudi na samrti, njegovatelji starijih osoba ili alkoholičari, te da im je jedan od šefova kriminalne skupine plaćao mjesečne honorare za suradnju.

Na temelju sudskog naloga, nakon što su istražitelji iz Vicenze završili akciju “Round Trip”, na računima raznih talijanskih tvrtki trenutačno je blokirano 1,2 milijuna eura, a istražitelji i dalje sumnjaju da su mnogo veći iznosi skriveni na švicarskim računima.

Zagreb, 300317.
Fabrizzio Affuso vlasnik je restorana Piccola Italia u Green Gold centru.
Foto: Sandra Simunovic / CROPIX

- Kada su me policajci lani 13. listopada odveli iz Green Golda, prvo su mi pročitali zašto me traži Interpol: zbog poreznih dugovanja, izvlačenja PDV-a i udruživanja u organizaciju. Ja sam im odmah rekao da je to zabuna. Odmah sam pristao na izručenje Italiji kako bih što prije riješio problem u kojem sam se našao. Naravno da sam se prepao, ali mi je istodobno sve to bilo i pomalo smiješno jer ne poznajem apsolutno nikoga od svih tih ljudi koji se navode u optužnici. Užasno je čudan osjećaj kada te optuže i zatvore potpuno nevinog. No, to zapravo uopće nije smiješno jer su valjda 30 posto pritvorenih u Italiji u zatvoru greškom, zbog aljkavog rada talijanske policije. Evo, prije tri mjeseca je nevin čovjek, koji se uspio izboriti za reviziju presude, pušten iz zatvora nakon 25 godina i država će mu morati isplatiti odštetu između šest i deset milijuna eura - kaže Affuso.

- Ja sam završio prvo dva dana u pritvoru na Oranicama pa u zatvoru u Remetincu gdje sam proveo točno 20 dana. To nije bilo nimalo lijepo iskustvo. Hvala Bogu, u ćeliji sam bio s pristojnim ljudima, ali svako sam se jutro probudio i pitao: ‘Pa, gdje sam ja to završio? Zašto? Zbog čega? Što sam skrivio? Kome sam se zamjerio?’ Zbog depresije u zatvoru niti jednom nisam išao u šetnju. No, istodobno je moj odvjetnik Milan Vončina, kojemu dugujem veliku zahvalnost, odmah tražio da me se oslobodi jer protiv mene nisu imali niti jedan dokaz. Pred suca smo došli dva puta tek nakon 20 dana. Odmah sam dobio odluku o puštanju iz zatvora i isti sam dan od talijanskog Criminale della liberta dobio potvrdu da se obustavlja uhidbeni nalog protiv mene. No, ipak sam još deset dana iz Interpola čekao potvrdu o puštanju pa sam iz Remetinca izašao 2. studenoga. Prvo sam želio vidjeti svoju kćer - priča zagrebački Talijan Fabrizio Affuso.

Ističe kako otad normalno putuje u Italiju u nabavu robe za svoj novi lokal i u posjet obitelji te napominje da je i dan prije našeg razgovora bio u Italiji.

Zagreb, 300317.

Fabrizzio Affuso vlasnik je restorana Piccola Italia u Green Gold centru.

Foto: Sandra Simunovic / CROPIX

Istražitelji iz Vicenze

Nakon dramatičnog pritvaranja i 20 dana provedenih u zatvoru u Remetincu, preostalo mu je, kako kaže, podnijeti još jednu žalbu hrvatskom pravosuđu, iako je to, prema njegovim riječima, čista formalnost.

- Pripremam tužbu jer sam nevin proveo 20 dana u zatvoru. Nakon mog zatvaranja izašli smo iz najma restorana Luna Rossa, nismo otvorili lokal na drugom katu Green Golda, izgubljena dobit je velika i lako ju je izračunati, u javnosti mi je narušen ugled, i osobni i kao ugostitelja, a osim mene su golemom stresu bili izloženi i članovi moje obitelji. I nakon svega toga nije dovoljno samo reći: ‘Oprosti, zabunili smo se’. Nikad prije nisam imao problema sa zakonom, nemam ni kaznu za prebrzu vožnju. Najviše sam ljut na policijske istražitelje iz Vicenze jer je tamo sve počelo, njih ću sigurno tužiti. Razmišljam i o tužbama protiv talijanskih i hrvatskih medija koji su prenosili laži o meni kao desnoj ruci nekog mafijaša, Kalabriji, milijardama... To su opasne stvari - naglašava Affuso.

- Jedan moj talijanski partner i ja smo 2013. kupili tvrtku Idea Otto srl. iz Vicenze, koja se bavila proizvodnjom mlijeka u prahu za slastičarske proizvode, a mi smo željeli preko nje dobiti poticaje iz europskih fondova za gradnju tvornice i proširiti posao. Meni je, naime, životni san otvoriti pravu talijansku slastičarnicu s proizvodnjom naših tradicionalnih kolača vrhunske kvalitete. Prilikom kupnje tvrtke dobili smo garancije odvjetnika i knjigovođa da je s bilancama tvrtke sve u redu pa smo predali dokumentaciju za fondove EU. Oni su nas brzo odbili jer su našli podatke o kreditnim zaduženjima prijašnjih vlasnika tvrtke. Zato smo tu tvrtku nakon tri mjeseca prodali i iz tog posla izašli na nuli. Barem sam tako mislio. A to je bilo najgore ulaganje u mom životu. Na moju sreću, imam sve papire o tome što smo radili u tvrtki ta tri mjeseca koliko smo bili vlasnici. Istražitelji su tu tvrtku povezali s nezakonitim radnjama, ali se to odnosi na razdoblje prije nego što smo je kupili. To sam shvatio tek nakon uhićenja kada mi je moj odvjetnik čitao detalje iz optužnog prijedloga - objašnjava Affuso.

- Danas su svi optuženi na slobodi, iako sad vjerujem da u toj optužbi sigurno ima nešto. To najbolje govori o radu talijanske policije, nevine zatvaraju, a krivci su na slobodi - rezignirano zaključuje Affuso, a nadovezuje se njegov dugogodišnji poslovni partner Michele Inglese, Talijan iz Barija, koji, kao i on, već godinama živi u Zagrebu sa suprugom i djecom.

- Nažalost, hrvatski su mediji mojem partneru Fabriziju i meni uništili budućnost. Mi smo imali plan koji smo ostvarivali, ali nakon medijskih napisa sve je to palo u vodu. Osam mjeseci vodili smo restoran u Preradovićevoj, tek smo počeli stvarati našu klijentelu, a nakon što je objavljeno da su u centru Zagreba mafija i Kalabrezi, čak su nas i naši susjedi prestali pozdravljati. U nekoliko sati izgubili smo imidž koji smo osam mjeseci uspješno stvarali. Zbog svega toga je Fabrizijevoj kćeri bilo jako teško, moju su djecu počeli drugačije gledati u školi. Nismo otvorili ni lokal na drugom katu u Green Goldu, koji je trebao biti otvoren dan nakon uhićenja. Istina je, dan nakon uhićenja održan je koncert Miroslava Ilića, ali je iz razumljivih razloga bio loše organiziran s naše strane pa je bilo jako malo posjetitelja. Osim toga, plan nam je bio uzeti u centru Zagreba jedan sjajan prostor od 50-ak kvadrata i otvoriti slastičarnicu, ali i to nam je zbog svega propalo...

Novi početak

No, nakon životne drame Fabrizija Affusa, on i njegov partner malo su se odmorili, dobro razmislili te ponovno krenuli ispočetka, ponovno u Green Goldu, ali su ovaj put uzeli lokal na etaži -1. U prostoru gdje je nekada bio restoran Dobra vina, prije mjesec dana otvorili su pizzeriju-trattoriju Piccola Italia.

Zagreb, 300317.
Fabrizzio Affuso vlasnik je restorana Piccola Italia u Green Gold centru.
Foto: Sandra Simunovic / CROPIX

- Kako smo bili u kontaktu s ljudima iz Green Golda, ponudili su nam drugi lokal i mi smo prihvatili novi izazov. Ponovno smo krenuli ispočetka i opet imamo entuzijazma, prvenstveno jer smo veliki gurmani. Mi sve namirnice, osim ribe, kupujemo u Italiji, i to samo najbolju mozzarellu od malih domaćih proizvođača, a tako i pršut, šunku, tjestenine, začine... Osim toga, mislimo da smo uspjeli ponovno stvoriti ugodnu i toplu atmosferu. Uz pomoć naših profesionalnih kuhara i pizza-majstora, većinom Talijana, pokušavamo stvoriti jednu lijepu gastronomsku priču tradicionalnih talijanskih specijaliteta, pričaju gotovo uglas.

A kako je Fabrizio Affuso s juga Italije, iz prekrasne Kalabrije, uopće došao u Hrvatsku? Odgovor je jednostavan i logičan: u Zagreb ga je prije više od 20-ak godina, 1996., dovela ljubav. Zaljubio se u bivšu suprugu, vjenčali su se i šest godina bili u braku iz kojega imaju danas već punoljetnu kćer. Razveli su se prije desetak godina, a Fabrizio je ostao u Hrvatskoj jer je uvijek želio biti što bliže svojoj kćeri.

Na poslovnom su planu Fabrizio i Michele kao partneri još u 90-ima otvorili veleprodaju talijanske robe i cipela, imali su trgovine u Maksimirskoj i Budakovoj ulici gdje su od njih kupovali dućani i štandovi iz cijele Hrvatske - iz Dubrovnika, Splita, Šibenika, Zadra... No, sve su zatvorili 2002. jer nisu mogli izdržati konkurenciju iz Kine. Svu su robu izvezli i prodali u Pakistanu. U međuvremenu je Fabrizio imao razne poslove u Italiji, Michele je u Zagrebu postao tata, a početkom 2016. odlučili su se u Zagrebu, ponovno kao partneri, baviti ugostiteljstvom pa su preuzeli restoran Luna Rossa u samom centru grada, u Preradovićevoj ulici.

- Ne mogu niti zamisliti da sam negdje u Italiji, da moja kći odmah treba moju pomoć, a da ja ne mogu odmah doći do nje. U međuvremenu sam često išao u Italiju, imao sam tamo neke poslove, ali sam cijelo vrijeme živio u Zagrebu. Kći mi je jako bitna, da sam joj tu 24 sata na dan. Zato sam ostao. Nama s juga Italije obitelj je uvijek na prvome mjestu - zaključuje Affuso.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 04:35