STRADALA U NALETU PIJANOG VOZAČA

Roditelji djevojčice poginule u prometnoj nesreći donirali njezine organe, spašena 3 života

Ilustracija
 Niksa Stipanicev / HANZA MEDIA

Pijani vozač naletio je u nedjelju na 6-godišnju djevojčicu iz Tomislavgrada, koja je zbog teških ozljeda prebačena u splitsku bolnicu. Nažalost, nije preživjela i u ponedjeljak je izgubila svoju životnu bitku.

Shrvani roditelji organe su, kako javlja Nova TV, odlučili donirati. Tim liječnika iz zagrebačke bolnice Merkur na čelu s doktorom Dankom Mikulićem, zato je u noći s ponedjeljka na utorak otputovao u Split kako bi eksplantirali organe i dovezli ih u Zagreb.

- Pri kraju smo jednog malog transplantacijskog maratona u Merkuru, rekao je doktor Mikulić.

Životom jedne djevojčice spašena su tri druga - dva u Hrvatskoj i jedan u inozemstvu. Ovakva roditeljska hrabrost i nesebičnost u trenucima najveće tuge, kažu liječnici, ne viđa se često.

- Kolega Kocman je u jednoj sali transplantirao jetru jednom pacijentu, a u drugoj sali smo napravili transplantaciju bubrega i gušterače kod jednog našeg mladog pacijenta, koji boluje od dijabetesa tipa 1, rekao je za Novu TV transplantacijski kirurg Stipislav Jadrijević.

Tehnički ministar zdravlja Dario Nakić obitelji poginule 6-godišnjakinje izrazio je sućut i zahvalnost.

- Najprije izražavam sućut obitelji i veliku zahvalnost toj obitelji koja je spremna donirati organe za transplantaciju, kojoj će se sigurno i spasiti određeni životi ili značajno podignuti kvaliteta kod pojedinih naših građana, rekao je Nakić.

Doktor Mikulić je dodao da su, osim organa 6-godišnjakinje, u Merkur u posljednja 24 sata stigli i organi još dvaju donora tako da su u toj bolnici do trenutka objave priloga na Novoj TV, u Dnevniku u 19:15 sati, obavljene ukupno četiri transplantacije, a očekivale su se još dvije. To je najveći broj transplantacija u Merkuru u jednom danu od početka godine.

- Jasno je da su ovo najteži slučajevi. To su slučajevi koji su uvijek jako emocionalno nabijeni, ali to što mi proživljavamo se ne može usporediti gubitkom i boli roditelja, rekao je doktor Mikulić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 05:22