UDOMLJENI U RAZLIČITE OBITELJI

TROJČEKI KOJI SU RAZDVOJENI NAKON ROĐENJA KAKO BI BILI DIO BOLESNOG ZNANSTVENOG EKSPERIMENTA Ujedinili su se s 19, a onda saznali za jezivu istinu...

 Screenshot/YouTube
 

Za 19-godišnjeg Roberta Shafrana dobrodošlica na veleučilište Sullivan County Community College u New Yorku koje je upisao bila je potpuno zbunjujuća.

- Dečki su me tapšali po leđima, djevojke su me grlile i ljubile - prisjeća se. Svidjelo mu se to, no jedini problem je bio što su ga svi zvali Eddy.

Student druge godine, Michael Domnitz, čiji se najbolji prijatelj Eddy Galland upravo premjestio na drugi koledž, razjasnio je misterij. Naime, nakon što je saznao da je Shafran rođen istog dana kao i Galland - 12. srpnja 1961. - i da je posvojen isto kao i Eddy, Domnitz je dvojici braće dogovorio sastanak.

Kada su se susreli shvatili su da se smiju na isti način, da pričaju na isti način, pa čak su i njihovi madeži i njihov kvocjent inteligencije (148) bili identični. Shvatili su čak da su obojica izgubili nevinost u dobi od 12 godina.

Bolnički podaci potvrdili su ono što su mladići već znali, a mediji su počeli naveliko pisati o ujedinjenim blizancima.

A onda se dogodilo nešto još nevjerojatnije. David Kellman, brucoš na Queens koledžu u New Yorku koji je vidio njihovu fotografiju u novinama, nazvao je Gallanda.

- Nećete mi vjerovati što ću vam sada reći - kazao im je, a samo su dokumenti u Louise Wise agenciji za posvajanje mogli potvrditi istinu.

Napokon zajedno

Robert, David i Eddy bili su trojke, rođeni upravo tim redom s razmakom od 27 minuta. Razdvojeni su ubrzo nakon rođenja.

Ujedinjeni trio pušio je previše Marlboro cigareta, obožavali su talijansku kuhinju (iako su odgajani u židovskim obiteljima) i voljeli su starije žene.

- Čak i sad potrebno je nekoliko minuta da shvatim tko zove na telefon - govori još uvijek začuđen Davidov otac Richard. Njegova majka, Claire, šali se da je bio plus to što su dječaci rasli odvojeno: 'I s ovim jednim bilo je dovoljno teško'.

Nakon što su se doslovno preko noći ujedinili, postali su slavni. U javnosti su se pojavljivali sa svojom odvjetnikom Jackom Solomonom. On je bio njihov svojevrsni agent koji je pomamu za intervjuima s muškim trojkama držao u granicama normale.

Slavna braća

Pojavljivali su se u tv emisijama, odgovarali na pitanja jednoglasno i završavali jedan drugome rečenice.

- Jednom kad smo se našli sva trojica zajedno, to je bila sreća kojiu nisam osjetio nikad u životu - kazao je Robert.

Bili su zgodni i zapeli za oko Madonne, koja im je dala jednu malu ulogu u svom filmu iz 1985. 'Očajnički tražeći Susan'.

Pohađali su satove glume i pojavili se u seriji 'Kafić uzdravlje', iako ih Hollywood nikad nije previše doživio.

Premjestili su se na isti koledž gdje su studirali marketing i dijelili su stan u New Yorku. Nakon što su neko vrijeme radili kao konobari u rastoranu, odlučili su otvoriti vlastiti restoran uz pomoć Davodovog oca, pod nazivom 'Triplets' (Trojčeki).

Njihov imidž odmah je izbrisan kada je otkriveno da je Robert bio optužen za ubojstvo samo nekoliko mjeseci ranije, zbog sudjelovanja u pljački u kojoj je 83-godišnja žena nasmrt premlaćena.

Robert je priznao krivnju, svjedočio protiv svog suučesnika, a njegova kazna smanjena je na minimalnu - osuđen je na pet godina na rad vikendima u domu za djecu s posebnim potrebama. Robert je kazao kako je upisao koledž nakon toga jer je htio okrenuti novu stranicu u svom životu.

O tome kako se osjeća kao jedan od trojki, kazao je: 'Čitav život osjećao sam se posebno i jedinstveno. Sada sam upoznao dvoje ljudi koji su isti kao ja.'

Jeziva istina

Njihov slučaj potaknulo je brojna pitanja. Agencija za posvajanje odbila je komentirati zašto su bebe razdvojene, a nijednom od posvojitelja nije rečeno da im je sin trojček.

Kada su njihovi šokirani roditelji posjetili agenciju za posvajanje došli su do jezivih otkrića o znanstvenoj studiji o razdvojenim blizancima i trojkama. Istrazi je pomogao novinar New Yorkera Lawrence Wright koji je radio na priči o znanstvenom istraživanju.

Mladići i njihove obitelji saznali su da su njiihovi životi cijelo vrijeme nadgledani, snimani i dokumentirani kako bi poslužili interesima psihologa koji su željeli proučavati utjecaj gena za razliku od utjecaja okoline na ljude.

To je trojici mladića bila mala utjeha, jer su sva trojica imala dugoročne poteškoće u ponašanju, počevši s lupanjem glava o krevetiće.

Voditelj istraživanja dr. Peter Neubauer je preminuo, no njegov stariji aisistent u intervjuu za dokumentarac komentirao je 'Što ćete, tada su bila drugačija vremena...'

Prije smrti, dr. Neubauer branio je studiju u medijima. Kazao je kako bi trojčeki bili ionako razdvojeni jer je takva bila praksa.

- Mi smo u tome vidjeli dodatnu priliku za istraživanje.

Iako je trio bio nerazdvojan u početku, njihova veza s vremenom je puknula.

Shvatili su da zajednički restoran nije najbolja ideja - počeli su se svađati i Shafran je odustao od posla.

U 1995., 15 godina nakon što su se povezali, Eddy Galland si je oduzeo život u svom domu u New Jerseyu. Za sobom je ostavio ženu i malo dijete.

Psihološki utjecaj na trojicu muškaraca je nepobitan i čini se kako njihova bol nije jenjala. U intervjuu za Newsday 1997. David Kellman je kazao kako im je ukradeno 20 zajedničkih godina.

- Kako možete to učiniti malim bebama? Nevinu djecu razdvojiti nakon rođenja - upitao je Shafran.

Nitko dosad nije se ispričao braći, koja sada imaju 56 godina.

- Prozivaju nas sudionicma istraživanja. Mi nismo bili sudionici, mi smo žrtve - zaključio je David Kellman.

Premijera Tim Wardleovog dokumentarnog filma 'Three Identical Strangers' bila je prije nekoliko dana na Sundance Film festivalu, a tamo su bili i David i Robert.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 05:49