MORA NA SKUPU TRANSPLANTACIJU

VARAŽDINAC IVAN (29) BORI SE ZA ŽIVOT I HITNO MU TREBA POMOĆ 'Samo želim roniti na dah, živjeti na obali i provoditi dane s curom i psom'

 Privatni album

Varaždinac Ivan Capek ima 29 godina i boluje od Akutne Limfoblastične Leukemije (ALL), bolesti koja je rijetka i izuzetno opasna, ali dobro poznata.

Ivan s leukemijom vodi borbu od svoje 26-te te većinu vremena provodi po bolnicama, a dosad je prošao tri veće kemoterapije u KB 'Merkur' u Zagrebu.

Jedina opcija koja mu sada može spasiti život je skupo liječenje u Leipzigu u Njemačkoj.

- Dragi prijatelji, trebam vašu pomoću. Mog brata doveli smo u Leipzig u Njemačku gdje može dobiti dostojan tretman za leukemiju. Ova posljednja opcija mogla bi spasiti njegov život, a radi se o transplantaciji koštane srži (ja sam donor). Priča je kratka, čekao je predugo na liječenje u Hrvatskoj gdje nisu imali dovoljno kreveta. Jedva je preživio vožnju, a moja obitelj i ja platili smo 50.000 eura za prva tri tjedna liječenja, te imamo još dva tjedna da prikupimo još 200.000 eura za nastavak. Radi se o velikoj svoti, no molim vas da ovo podijelite i pomognete kako god znate. Odrecite se jedne kave dnevno, možete puno pomoći! - napisao je Ivanov brat Marko na Facebooku u apelu kojim moli sve za pomoć.

Inače, Ivan je student Građevinskog fakulteta u Zagrebu no s fakultetom je morao prestati zbog bolesti. Nakon prve kemoterapije Ivan je ušao u jednogodišnju remisiju i preselio se na more, gdje je kupio ronilačko odjelo, peraje i masku za ronjenje.

Njegova želja je roniti na dah, živjet jednostavan život na obali i provoditi dane s curom i svojim psom.

Ipak, nakon godine mira bolest se vratila nakon čega je uslijedila nova kemoterapija gdje je nakon sedam mjeseci postignuta ponovna remisija te je otpušten 16.06. iz bolnice KB 'Merkur' s planom hitne transplantacije koštane srži u bolnici KB 'Rebro' u Zagrebu.

Njegovi doktori su napravili sve prema službenim protokolima. Ivan je proveo 6 tjedana u čekanju transplantacije koštane srži nakon čega se bolest vratila u gorem obliku.

Nakon savjetovanja s vodećim stručnjacima dobivena je informacija da je Ivan liječen adekvatno te prema priznatim protokolima no da bi se hitno trebala transplantirati koštana srž. Sada je ostala jedina opcija liječenja s lijekom 'Nelarabinom' koji bi mogao biti dostupan u Hrvatskoj tek kroz nekoliko tjedana ili hitna transplantacija koštane srži od brata Marka.

Ivan je trenutno bolje i terapija djeluje, a sredinom listopada planira se transplantacija koštane srži koja bi se morala provesti hitno nakon prestanka terapije i to u Leipzigu, pošto su smještajni kapaciteti u KB 'Rebro' za transplantaciju koštane srži ograničeni te garancija hitne transplantacije ne postoji.

Računi za uplatu donacija:

Marko Capek, Marka Marulića 9, 42000 Varaždin

Kunske uplate fizičkih osoba u Republici Hrvatskoj:
HR8223600003240502532

Devizne uplate, uplate izvan Republike Hrvatske:
HR1123600003240502549
Zagrebačka banka
Tratinska 69, 10000 Zagreb
BIC (SWIFT adresa): ZABAHR2X

Kunske uplate pravnih osoba u Republici Hrvatskoj:
HR1123600003240502549

VAŽNO: Prilikom uplate, radi zahtjeva Porezne uprave, potrebno je u opis plaćanja staviti doznaku: "Donacija za liječenje brata Ivan Capek" i Vaše ime i prezime.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:59