ŠIK BICIKLI

Varaždinski Vintage day okupio ponosne vlasnike specijalki: ‘Više držimo do njih nego do sebe‘

Vintage day Varaždin
 Zeljko Hajdinjak/Cropix
Bicikli, svi odreda s originalnim dijelovima, šminkerski su se sjajili na varaždinskih 35 stupnjeva u hladu

Varaždinski Stančićev trg s baroknom Palačom Sermage i pogledom na Stari grad bio je prikladna vizura za živopisnu ekipu, koja se ondje okupila točno u podne.

Dvadesetak muškaraca i pet žena u vintage odorama ponosno je poziralo uz svoje bicikle, ne bilo kakve. Uz specijalke, od milja zvane specke, danas jednako vintage poput njihove odjeće. Svi su nosili majice i dresove od tanke vune, crne biciklističke hlačice drugačijeg, grubljeg materijala od modernih. Cipele su najštosnije: kožne uske tenesice s rupicama za prozračivanje stopala, koje su se tankim remenom kopčale za pedale. Iako su zadnje proizvedene prije 30 godina, ulaštene su se sjajile na nogama svih sudionika Vintage daya Varaždin.

image
Vintage day Varaždin
Zeljko Hajdinjak/Cropix

Događaj je to koji petu godinu zaredom organizira Vintage bike klub Varaždin. Članovi kluba, koji to formalno nije, sebe opisuju kao “ponosne vlasnike specijalki”, koji do svojih bicikala drže više nego, smiju se, do samih sebe. Bicikli, svi odreda s originalnim dijelovima, šminkerski se sjaje na varaždinskih 35 stupnjeva u hladu. Ekipa će se provozati 50 kilometara po zagorskim bregama i to je to. Neće se natjecati. Ima tu mlađih i starijih, a najviše onih u pedesetima i na početku šezdesetih, kojima je u djetinjstvu specijalka bila neostvariv san. Bicikl s kojim su se vozile utrke, a na ulici su ih imali samo klinci iz dobrostojećih obitelji. Tražiti krug, đir na specki bilo je svetogrđe. Žicaj poni, specijalku ne diraj.

image
Vintage day Varaždin
Zeljko Hajdinjak/Cropix

Škvadra iz Vitage kluba - koja na je rekla da ju tako nazovemo jer kad službeno nema kluba, nema ni članova - prezire moderne sportske bicikle.

- Lako je otići u dućan izabrati bicikl, platiti ga i odvesti doma. Za specijalku se morate potruditi. Trebate ju pronaći, što je sve teže otkad je sve vintage postalo ‘in’. Valja pronaći originalne dijelove, slagati ju, brinuti se za nju. Kao i za sve što posebno volite, ulažete puno truda u to. Rama mora biti od čelika, teška - u tome i jest poanta - a ne lagana od aluminija ili karbona - smije se Nenad Slukić, koji se najčešće prihvaća organizacije službenih događaja ovog neslužbenog kluba.

image
Vintage day Varaždin
Zeljko Hajdinjak/Cropix

Nenad u garaži ima pet specijalki i sve su mu jednako drage i ulickane, legendarne marke Bianchi. Svoju strast naziva “ljubavlju prema vintageu koja ne košta puno”. Jedna sređena specijalka košta 400 do 500 eura, a prosječni sportski bicikl u dućanu stoji oko 2000 eura.

Za sudionike Vintage daya Varaždin nema te cijene po kojoj bi svoju specijalku mijenjali za moderni bicikl.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:30