POTRESNA PRIČA

‘Večerala sam sa kćeri i u oku joj vidjela ‘bijeli prsten‘. Kad su mi doktori rekli o čemu se radi nisam mogla doći sebi‘

 Jam Press/danielle Prior/Mega/The Mega Agency/Profimedia/Jam Press/danielle Prior/mega/the Mega Agency/profimedia
Oko 44 posto dijagnosticiranih je u prvoj godini života, a otprilike 63 posto slučajeva dijagnosticira se samo na jednom oku

Majka je otkrila kako je uočila simptome raka kod svoje kćeri dok je jela večeru, piše Daily Mail.

Danielle Prior iz Surreyja u Engleskoj hranila je 18-mjesečnu Evie ranije ove godine kada je u njezinom oku uočila ‘bijeli prsten‘ i ‘zamućenje‘.

Tridesetogodišnjakinja je nazvala svog liječnika opće prakse i u roku od sat vremena zakazala termin za tada 11-mjesečnu djevojčicu koja je upućena na daljnje pretrage i preglede.

Rezultati su otkrili da je imala retinoblastom - rijetku vrstu raka oka - koji se svake godine dijagnosticira kod samo 44 djece u Velikoj Britaniji i 300 u SAD-u.

Djevojčica je mjesecima bila podvrgnuta liječenju i rak je sada u remisiji, iako je njezina majka rekla da je to ‘tempirana bomba‘ i da se rak može vratiti.

Tijekom pregleda kod liječnika opće prakse ranije ove godine, Evie je podvrgnuta tzv. testu crvenog odsjaja - kojim se provjerava bijeli, žuti ili crni odsjaj u oku, što može biti signal ozbiljnog stanja - kako bi se provjerilo je li njezino oko zdravo.

Djevojčicu su potom uputili oftalmologu.

image
Jam Press/danielle Prior/Mega/The Mega Agency/Profimedia/Jam Press/danielle Prior/mega/the Mega Agency/profimedia

Evie je zatim bila na operaciji pod općom anestezijom koja je potvrdila retinoblastom stupnja D — što znači da je bio u uznapredovalom stadiju - a koji joj je progutao tri četvrtine oka.

Rak, koji je obično izazvan mutacijom koja se razvija u jednom genu dok se razvija oko, najčešće pogađa djecu mlađu od pet godina.

Bijeli sjaj ili refleksija u središtu zjenice najčešći je simptom. Ostali znakovi mogu uključivati ​​škiljenje, promjenu boje šarenice i oticanje oko oka.

Oko 44 posto dijagnosticiranih je u prvoj godini života, a otprilike 63 posto slučajeva dijagnosticira se samo na jednom oku.

- (Kada sam saznala vijest), to me slomilo, nisam htjela ni s kim razgovarati, samo sam htjela sve blokirati, rekla je njezina majka.

- Nisam jela niti spavala i patila sam od tjeskobe.

- Prije nego što je Evie dijagnosticiran rak, stalno smo mislili ‘možda smo u krivu‘, da bi mogla biti benigno ili da bi se moglo raditi samo o katarakti.

Evie je prošla kroz šest iscrpljujućih ciklusa intraarterijske kemoterapije - koncentrirane doze kemoterapije koja se daje izravno u zahvaćeno oko - u nadi da će izliječiti rak.

Unatoč tome što su liječnici vjerovali da je liječenje u početku djelovalo, njezin rak je i dalje bio prisutan.

Njezini su roditelji odlučili nastaviti s liječenjem u nadi da će ju uspjeti izliječiti umjesto da dijete bude podvrgnuto operaciji uklanjanja oka - još jednoj mogućnosti.

Evie je sada u remisiji, ali ide na kontrole u Royal London Hospital svakih šest tjedana.

- Sada smo u limbu i to vidimo kao tempiranu bombu, ali jednostavno je tako teško kada ne želite donijeti pogrešnu odluku, Danielle Prior.

image
Jam Press/danielle Prior/Mega/The Mega Agency/Profimedia/Jam Press/danielle Prior/mega/the Mega Agency/profimedia

- Ovaj tretman ima dobru stopu uspjeha u drugim zemljama, a ponekad je i spasio vid.

- Znamo kako je odrastati (s vidljivom razlikom) - ljudi mogu biti užasni, pogotovo ako izgubite dio tijela koji je vizualno tako očit.

- Morat ćemo je slati na preglede dok ne odraste; liječnici su mi rekli da u određenom trenutku to više neće biti problem. U osnovi, kada oči prestanu rasti, trebalo bi se stabilizirati, dodala je.

- Ali za sada još uvijek ima tumor u oku jer ne mogu sigurno izvesti operaciju kojom zapravo mogu ukloniti tumor bez šanse da se proširi na mozak.

Gospođa Prior rekla je da Evie pati od tjeskobe zbog čestih posjeta liječniku.

- Uplašena je i nervozna, ovo (odlazak na preglede i liječenje) je stvarno utjecalo na nju.

- Ona jednostavno ne voli strance i čak je pomalo sumnjičava prema drugoj djeci, užasno je to vidjeti.

- Samo se nadamo da ćemo joj vratiti samopouzdanje.

image
Jam Press/danielle Prior/Mega/The Mega Agency/Profimedia/Jam Press/danielle Prior/mega/the Mega Agency/profimedia

- Oni imaju dobar tim u Royal Londonu; ne mogu im ništa zamjeriti, divni su.

Također je pohvalila Childhood Eye Cancer Trust za ‘veliku‘ pomoć koju im pružaju.

- To je jedino mjesto gdje mogu pronaći utjehu jer se oni mogu povezati s onim kroz što prolaziš. Nitko drugi to zapravo ne razumije, dodala je.

- Postoje i Facebook grupe za podršku obitelji kojima sam se također pridružila, može biti utješno vidjeti druge priče koje se čine pozitivnima i pomaže vam da vidite svjetlo na kraju tunela.

- Pokušavamo ostati pozitivni, kazala je, piše Daily Mail.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 04:07