SHOPPING PATROLA

Veliki povratak zemljanim bojama u uređenju interijera: Za toplu atmosferu hit je ‘pečena zemlja‘

 Brina Blum
Kraljica zemljane boje je terakota, koja se vratila u uređenje unutarnjih prostora na valu s pješčanim bojama posebice na - keramici

Ovih je dana dovoljno otvoriti neki modni časopis i pogledati kolekcije poznatih brendova odjeće da bi se primijetilo da je povratak zemljanim bojama "in". Inspiracija su Afrika, safari, tonovi zemlje, ručni rad, priroda. Svugdje prevladavaju tonovi zelene, narančaste, žute, smeđe, bež... No, kraljica zemljane boje je terakota, koja se vratila u uređenje unutarnjih prostora na valu s pješčanim bojama.

Terakota je crvenkasta i žućkasta pečena glina, a kada se riječ terra cotta prevede s talijanskog, znači pečena zemlja. Pronalazi se u uporabi još u prapovijesti kada su se od nje radile skulpture, ali i posude, vaze te ukrasni predmeti. To je keramika bez sjaja, upravo joj mat daje taj sirovi prirodni izgled, no može se i lakirati. Terakota izgleda moćno kad je boja odjeće, ali i u interijeru kojem daje toplu atmosferu, ponekad i rustikalnu.

Ipak, ako vam je važan i materijal, a ne samo boja, pripazite: nisu sve vaze, tegle i drugi ukrasi koji imaju terakota boju i terakota izgled nužno od tog materijala. Primjerice, tegla koju ovdje predstavljamo je od dolomita, a druga dva predmeta s naše liste baš su od terakote.

Terakota-predmeti u kuću i stan unose toplu atmosferu. To mogu biti vaze, ali u tom slučaju bolje za suho cvijeće jer terakota nije vodonepropusna. Ipak, u kombinaciji sa zemljom, malo deblja bit će idealna tegla za cvijeće jer terakota upija vodu. Kada upije vodu, na tegli mogu nastati mrlje koje se lako očiste.

NA NAŠEM TRŽIŠTU

Potražili smo što ima u ponudi u trgovinama u Hrvatskoj i na webu od terakota vaza, tegli i predmeta za kuhinju. Ipak, nisu sve vaze, tegle i drugi ukrasi koji imaju terakota boju i terakota izgled nužno od tog materijala. Primjerice, tegla koju ovdje predstavljamo je od dolomita, a druga dva predmeta s naše liste baš su od terakote.

H&M HOME

Terakota vaza
Cijena: 24,99 funti
Velika vaza idealna je za suho cvijeće i ukrase, a izrađena je od prave terakote.
Materijal: 100% terakota
Gornji promjer: 12 cm
Visina: 30 centimetara
www2.hm.com

JYSK

Tegla za cvijeće
Cijena: 25 kuna
Okrugla tegla lijepe zagasite terakota boje uklopit će se u svaki interijer.
Materijal: dolomit
Gornji promjer 14 cm
Visina: 14 cm
www.jysk.hr

DIZAJNHOLIK

Čaše i karafa Junto
Cijena: 100 - 265 kn
Ovaj dizajn Simona Legalda inspiriran je tradicionalnim španjolskim "botijo" bokalom od terakote.
Materijal: terakota
Zapremina: čaša 240 ml, karafa 700 ml
Dimenzije: čaša 9x8cm, karafa 28,5x8,5 cm
www.dizajnholik.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:16