'DJECA BOŽJA'

'VI STE KAO KLINCI UČILI KAKO PRATI ZUBE, A MI KAKO SE SEKSATI' Potresna priča djevojke rođene u zloglasnom kultu koja je jedva iz njega pobjegla

 Facebook
 

Žena koja je kao tinejdžerica pobjegla iz zloglasnog kulta, odlučila je podijeliti svoju priču kako bi ohrabrila druge koji su u sličnoj situaciji da učine isto, piše Daily Mail.

Dawn Watson iz Brazila, odrasla je u kultu Djeca božja gdje su je zajedno s drugima prisiljavali da uđe u seksualne odnose još kao vrlo mala, morala se upuštati u odnose s raznim 'stričevima', pokazivali su joj slike golih žena pribijenih na križ te je tjerali da prodaje svoje tijelo potpunim strancima kako bi namaknula novac za potrebe kulta.

I glumica Rose McGowan, koja je hrabro istupila protiv zlostavljanja holivudskog producenta Harveyja Weinsteina, također je bila članica Djece božje, kao i glumac Joaquin Phoenix.

Dawn je uspjela pobjeći kad joj je bilo 13 godina, no njezin put do potpunog oporavka traje još i dan danas.

Ova 29-godišnjakinja o vremenu provedenom u kultu kaže:' Vi ste učili kako oprati zube, a mi kako se s nekim poseksati. Učili su nas da je bog ljubav, a način da iskažemo tu ljubav je kroz seks. Nisam znala ništa osim toga.'

- Nekome tko nema takvo iskustvo teško je objasniti kako izgleda to zlostavljanje: fizičko, psihičko, seksualno, emocionalno, duhovno… Jako sam cijenila kad bih imala nešto vremena za sebe i tad sam najviše razmišljala o bijegu. Imala sam velikog psa koji se zvao Midnight i znala bih satima sjediti u njegovoj kućici i gledati ga. Činilo mi se kao da razumije kroz što sve prolazim i on mi je bio terapija. On me nije osuđivao, niti kažnjavao, ispričala je.

Kult Djeca božja osnovao je 1968. David Brandt Berg. Do 1972. širom svijeta bilo je već 130 zajednica sa stalnim članovima. Berg se predstavljao kao božji čovjek, no u sebi je nosio puno tame, kako su poslije ispričali bivši članovi kulta.

- I prije osnivanja kulta, zlostavljao je vlastitu djecu. Prije nego je pokrenuo Djecu božju, izbacili su ga iz crkve jer je želio imati više žena, priča Dawn.

Kad je Dawn rođena, Berg je bio više-manje figura u sjeni poznata prije svega po svojem učenju. Zvali su ga 'Otac David'. Dawn se prisjeća kako su joj pokazivali slike golih žena pribijenih na križ i postere s natpisima 'Kurve za Isusa'. Sve članice kulta su poticali da provode neko vrijeme nasamo sa 'stričevima' te ih učili da je upuštanje u seksualne odnose zapravo iskaz ljubavi prema bogu, a ako bi koja to odbila, govorili bi joj da nema dovoljno vjere i nije dovoljno dobra.

- Dok sam odrastala, nisam imala neku očinsku figuru uz sebe. Nikoga kome bih se mogla obratiti za zaštitu. Na muškarce iz zajednice sam gledala kao na opasnost i uvijek sam ih se klonila koliko god sam mogla, priča Dawn.

- Djeci koja nisu bila poslušna često bi lijepili traku preko usta, a postojala je i posebna soba za fizičko kažnjavanje. Ponekad su mi noge bile potpuno prekrivene modricama. Sjećam se da sam jednom došla mami i pitala je: 'Je li ovo ljubav?''

Dawn je rođena u kultu i ondje je živjela s majkom i bratom.

- Moja majka nije bila svjesna svih stvari koje se događaju. Uvijek su joj davali puno zadataka i stalno je bila zauzeta nečim. Žene se uglavnom nisu bavile svojom djecom, već je to bio zadatak teta i stričeva. Djeca iz kulta nisu išla u obične škole, što ih je samo još više guralo u stupicu, kaže Dawn.

Frustrirana manjkom odgovora na pitanja, Dawn se sve češće tijekom noći počela iskradati. Slušala je glazbu koju nije smjela i donosila cigarete. Nikako se nije mogla oteti dojmu da to što su je učili da je izražavanje ljubavi, s ljubavlju uopće nema veze.

- Ako je vanjski svijet tako grozno mjesto da će me bog kazniti i poslati me u pakao ako tamo odem, neka bude – nije me briga!, pomislila je Dawn prije bijega.

Upoznavanje s vanjskim svijetom bilo je i teško i zastrašujuće i uzbudljivo. Bilo je tu pregršt različitih emocija.

Dawn je iza sebe ostavila majku i brata i oko tri godine živjela u domovima bivših članova kulta u Brazilu.

- Bivši članovi su me prihvatili i dali mi sklonište. Vodili su me okolo i upoznavali me s ostalim bivšim članovima, kaže.

No, iako je napustila zloglasni kult, problemi za nju nisu prestali. U jednoj od kuća u kojoj je stanovala, bila je silovana. To je za nju bio jedan od najmučnijih događaja nakon čega je nazvala majku i doznala da je i ona pronašla snage napustiti kult.

- Obje smo bile vani i imale osjećaj da sad napokon možemo početi s našim normalnim životima, kazala je.

Dawn je odlučila upisati studij psihologije što joj nije bilo nimalo lako jer, iako je rođena i odrasla u Brazilu, uopće nije govorila portugalski jer su pripadnici kulta govorili samo engleski. Osim toga, nikome nije željela reći kako je provela djetinjstvo pa je izmišljala priče. Zbog toga se osjećala sve gore i gore, sve dok 2014. nije upoznala uglednog poduzetnika i životnog trenera ('life coacha') Tonyja Robbinsa i odlučila podijeliti svoju priču u javnosti.

- To je bilo kao da je ogroman teret pao s mojih leđa. Osjećala sam se oslobođeno, kaže.

Uskoro su joj se počeli javljali i drugi članovi kulta, uglavnom žene, koje su joj rekle kako im je njezina priča pomogla da smognu hrabrosti otići.

Pretprošle godine osnovala je institut koji je nazvala po sebi, a koji pomaže osobama sa životnim pričama sličnim njezinoj.

- Pomažem ljudima da se napokon otvore i da započnu proces izlječenja. Shvatila sam da me moja prošlost ne određuje. Sramila sam se svoje prošlosti, no sada znam da je to samo mjesto odakle dolazim, ali da to nisam ja, zaključila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 13:28