OLGA KORBUT

VIDEO: ŽIVOTNI KRAH JEDNE OD NAJVEĆIH OLIMPIJKI U POVIJESTI U sportu je bila ispred vremena, a sada je rasprodala sve medalje...

 Profimedia

Gimnastičarka Olga Korbut, koja je na Olimpijskim igrama 1972. godine u Münchenu, nastupajući kao 17-godišnjakinja za tadašnji SSSR, oduševila svijet osvojivši tri zlata i jedno srebro, prodala je na dražbi u Americi gotovo sva svoja osvojena odličja, piše BBC.

Bjeloruska sportašica, koja od 1991. godine živi u Americi, prodala je dva zlata i srebro iz Münchena te još tri odličja osvojena na Olimpijadi 1976. u Montrealu, a u kompletu predmeta na dražbi našla se i većina drugih medalja i priznanja koja je osvajala na brojnim natjecanjima, pa čak i izdanje jednog uglednog časopisa čiju je naslovnicu svojedobno krasila, a na koju se i osobno potpisala.

Na prodaji jedino nije bilo jednog zlata koje je svojedobno dala moskovskom muzeju, ali ga je netko ukrao.

Samo olimpijske medalje prodale su se za ukupno 183.300 američkih dolara, a najvišu je cijenu postiglo zlato iz Münchena u ekipnom natjecanju - 66.000 dolara. Ukupno je prikupila 229.200 dolara, javlja NBC News.

Russian gymnast Olga Korbut, celebrates the 40th anniversary of winning three gold medals at the Munich Olympic Games during a visit to The Olympic Journey, The Story of the Games at the Royal Opera House, London, UK.  03/08/2012., Image: 139177403, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TEMP Camerapress
Profimedia, TEMP Camerapress

Korbut (61) je zbog niska rasta (152 cm) i svojih gracioznih izvedbi na natjecanjima dobila nadimak 'Vrabac iz Minska', a ruski mediji javljaju da se na rasprodaju odlučila jer je upala u teške financijske probleme.

- Da to nije učinila, ne bi imala što za jesti, prenosi BBC naslov jednog od ruskih medija.

No, sama Korbut tvrdi da, iako joj novac treba, medalje prodaje kako bi sa svojim obožavateljima podijelila dio vlastite prošlosti.

A ta prošlost je uistinu bogata velikim postignućima. Njezina pojava u Münchenu ostavila je sve bez daha. Gipka djevojčica zapanjila je publiku smionim potezima, a jedan od njih je kasnije i nazvan po njoj. No, riječ je o toliko opasnom pothvatu da je na kasnijim natjecanjima zabranjen.

Kako prenosi Associated Press, Korbut je preko noći postala zvijezda i svi su je takvom tretirali gdje god bi se pojavila. Kada je prestala s aktivnim sportom, bavila se humanitarnim radom, posebice se zalagala za brigu o žrtvama katastrofe u Černobilu.

Olga Korbut in 1973: Belarusian, Soviet-born gymnast who won four gold medals and two silver medals at the Summer Olympics, in which she competed in 1972 and 1976 for the USSR team., Image: 126722476, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TEMP Camerapress
Profimedia, TEMP Camerapress

Nakon raspada SSSR-a, sa svojim tadašnjim suprugom, ruskim folk pjevačem, odselila je u SAD i otvorila privatnu školu gimnastike. No, u prvim se godinama suočila s optužbama da je prezahtjevna. Kasnije se preudala za jednog web dizajnera da bi prije nekoliko godina upala u prve ozbiljnije financijske poteškoće. Bila je prisiljena napustiti luksuznu vilu u kojoj je živjela, a prilikom deložacije sva olimpijska odličja su joj doslovce bacili na travnjak ispred kuće. Policija ju je jednom uhvatila u krađi u jednoj trgovini, ali posljednjih se godina činilo da joj se život sredio sve do ove neočekivane rasprodaje uspomena na vlastitu bolju prošlost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 15:02