PREVELIK PRITISAK

VLASNIK JEDNOG OD NAJBOLJIH RESTORANA NA SVIJETU ŽELI SE OTARASITI MICHELINOVIH ZVJEZDICA 'Stvaraju mi stres, želim samo mir i slobodu'

Sébastien Bras
 Profimedia, MAXPPP
 

Jedan od najpoznatijih francuskih chefova, koji ima tu čast da mu restoran nosi maksimalne tri Michelinove zvjezdice već 20 godina, uputio je najbizarniji zahtjev koji su autori Michelinovog vodiča ikad dobili: moli ih da maknu prestižnu oznaku s njegova restorana zbog prevelikog pritiska za svako jelo koje posluži.

Sébastien Bras (46) vodi proslavljeni restoran Le Suquet u Laguioleu na jugu Francuske, a u srijedu je objavio kako želi da se njegov lokal ukloni iz francuske gastro Biblije, piše Guardian. Iz Michelina kažu da je ovo prvi put u povijesti da francuski chef ima ovakav zahtjev.

Bras je pak rekao da želi biti slobodan kuhati fantastičnu hranu daleko od sumanute utrke za zvjezdice i stresa koji izazivaju anonimni Michelinovi inspektori koji u restoran mogu doći bilo kad, nenajavljeno.

Le Suquet je od Michelina konstantno dobivao pohvale, a inspektori su njegovo umijeće kuhanja uvijek opisivali kao fascinantno. Bras je svoju odluku objavio preko Facebooka kazavši kako tako želi ‘dati novi smisao svom životu i redefinirati ono što je važno’. Dodao je da ga posao ispunjava, no konstantno je osjećao pritisak otkad je 1999. dobio tri Michelinove zvjezdice. Zamolio je da mu se uklanjanjem zvjezdica omogući slobodan nastavak rada u mirnom okruženju, bez utrke za pozicijom na nekoj ljestvici i bez opterećenja.

Bras je obiteljski posao preuzeo od roditelja prije deset godina, a za AFP je objasnio:

- Inspektori dolaze dva ili tri puta godišnje, nikad ne znate kad. Svako jelo koje izađe iz kuhinje može biti predmet ocjene. To znači da svaki dan svako od 500 jela koje se pojavi na stolu netko možda ocjenjuje. Možda ću tako biti manje poznat, ali to mi je prihvatljivo. Nastavit ću kuhati najbolje što znam bez opterećenja hoće li se moje kreacije svidjeti Michelinovim inspektorima.

Claire Dorland Clauzel iz Michelina je rekla da su dobili Brasov dopis i da poštuju njegovu odluku, međutim neće ga odmah ukloniti s liste.

Bras je također priznao da se, poput ostalih chefova, povremeno sjeti Bernarda Loiseaua, također poznatog francuskog chefa koji je počinio samoubojstvo prije 14 godina kad se proširila glasina da će njegov restoran izgubiti Michelinove zvjezdice. Sébastien Bras jedan je od samo 27 francuskih chefova koji drže maksimalan broj zvjezdica i nije prvi koji bi mogao izaći iz kompetitivnog svijeta kuhanja. No, drugi su to učinili zbog zatvaranja restorana ili zbog radikalnih promjena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:56