MAJKA U BORBI S HZZO-OM

Zbog nemara sustava mojem se Davidu (3) stalno odgađa hitna operacija kralježnice

 Goran Mehkek / HANZA MEDIA

Iako je ortoped Vladimir Kovač htio u Hrvatskoj operirati prekobrojni polukralježak malenog Davida Raiča (3), nisu mu dozvolili. To je htjela i dječakova mama Goga Gajin. No, HZZO i hrvatski liječnici u bolnici na Šalati poslali su ih na operaciju u Hamburg, u bolnicu s kojom HZZO ima ugovor. Međutim, kost u Hamburgu nisu odstranili. Doktor Kovač ponovno kaže da će ga operirati, ali i dalje nema gdje.

- Ja samo želim da se profesoru Kovaču omogući da operira Davida - govori nam mama Goga vidno uzrujana što institucije ne odgovaraju, što liječnici na Šalati ne prepoznaju problem vidljiv golim okom...

Naime, u Hamburgu su Davidu trebali u cijelosti odstraniti polukralježak, jer nema druge opcije.

- Iako na otpusnom pismu piše da su to napravili, nisu. Kost je tu, rendgenska snimka je jasna kao dan. Osam sati je bio na operaciji, šest tjedana ležao u gipsu od pazuha do kukova. Nakon skidanja gipsa je atrofirao i ponovno učio hodati. I nosi korzet ortozu 24 sata na dan. Zabranjeno mu je trčati, skakati, padati. Leđa mu izgledaju prestrašno - priča mama Goga.

Ortoped Tomislav Đapić sa Šalate, prema Goginim riječima, tvrdi da je zahvat dobro izveden.

Reoperacija

- Rekao je da oni tako rade te da je odstranjen veći dio tog polukralješka. Kvrga veličine jajeta na leđima koja mu raste uz rez, a posljedica je prevelikih šarafa, ne zabrinjava ga. Bez ikakvog mjerenja, procijenio je odoka da su Davidova leđa nakrivljena samo 11 stupnjeva. Kovač iz KB-a Dubrava, pak, tvrdi da je polukralježak samo ‘pošmirglan’ s vrha jer ga samo kroz leđa, a trbuh nisu otvarali, nisu mogli u cijelosti maknuti. Osim toga, ugradili su mu vijke od 6 mm umjesto baby vijaka od 3 mm, što prouzročuje priraslice, otekline i kvrge. Zakrivljenost Davidove kralježnice je 30 stupnjeva. U novom zahvatu trebalo bi te vijke maknuti van, odstraniti polukralježak, rupe na kralješcima pokrpati, odstraniti priraslice i korigirati deformaciju kako bi imao ravnu kralježnicu - objašnjava mama.

Liječnik iz Hamburga tvrdi joj da je kost odstranjena u cijelosti, da su šarafi kakvi trebaju biti i da je sve u redu.

Doktor Kovač, koji je trebao Davida operirati i prvi put, pristao ga je ponovno operirati, ali... U KB-u Dubrava gdje radi taj zahvat ne može obaviti jer nemaju pedijatriju. Postoji opcija da ga operira u Karlovcu, u novouređenoj bolnici, ali i to otpada jer mu ne žele dati ugovor o djelu. Tu je i Arithera, privatna bolnica, ujedno i ugovorna ustanova HZZO-a za ortopedske usluge, ali samo za operacije kukova i koljena, ne i kralježnice.

- Opet nas šalju van, u kliniku u kojoj mu nisu pomogli. Ja ga ne dam. I nitko mi ne želi reći koliko je novca potrošeno na njegovo liječenje u Hamburgu. Znam da je samo za uslugu sanitetskog prijevoza na relaciji Zagreb - Hamburg - Zagreb plaćeno oko 90 tisuća kuna, a mi smo tako išli tri puta. Znači, samo je prijevoz koštao oko 270 tisuća kuna. Čula sam, naime, da sanitetski prijevoz izvan Hrvatske košta 35 kuna po kilometru. Usporedbe radi, predračun za operaciju u Aritheri iznosi 250 tisuća kuna - objašnjava Goga i dodaje kako je institucije uporno ignoriraju. Osim troškova prijevoza, tu su još sigurno i troškovi same operacije, prijeoperativna obrada u trajanju od tri dana i 14 dana boravka nakon operacije, pa šest dana boravka kad su išli na skidanje gipsa...

Hamburg

- Jednom smo išli avionom. To sam ja platila, pa su mi refundirali. I to je koštalo šest tisuća kuna - otkriva. Uvjerena je da je operacija u Hamburgu sigurno bila znatno veći izdatak nego što bi bio tu u Hrvatskoj, čak i da je operiran u privatnoj klinici. Zbog svega toga jako je razočarana.

Rupe u kralježnici

- A klinika u Hamburgu Davidovoj mami nije dala ništa. Samo otpusno pismo. Ni nalaze, ni rendgenske snimke, ni fakture. Ništa.

- Teško mu je bilo. Nakon te operacije bio je napuhan kao krafnica, začepio mu se kateter, pa mu je trbuh poplavio te su na njemu radili otvor - prisjeća se mama.

- Na mom Davidu se vidi da je nakrivljen. Svašta smo već prošli i umorni smo. Želim da mu netko pomogne. Pristala sam na taj Hamburg jer sam svima vjerovala. Osoblje tamo bilo je divno prema nama, ali nisu napravili posao. Mora postojati način da ga operiraju u Hrvatskoj. I to što prije. On ima rupe u kralježnici, ali nova operacija će biti dulja, rizičnija, a već sada je toliko puta zračen - govori mama.

A doktor Kovač stoji iza svoje odluke: “Operirat ću ga u Hrvatskoj, ali nam moraju to omogućiti. Zašto se favoriziraju inozemne bolnice pokraj domaćih?”

Odgovor institucije: Može operacija, ali po našim uvjetima

U Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje tvrde da ni na koji način nisu liječniku specijalistu onemogućili na operira dijete u Hrvatskoj.

“Ako dr. Kovač želi operirati dječaka u Hrvatskoj, a da troškove liječenja i zahvata pokrije obvezno zdravstveno osiguranje, može to učiniti u ugovornoj zdravstvenoj ustanovi HZZO-a, primjerice u KBC-u Zagreb ili u Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj. S bolnicom Arithera, koja se spominje kao alternativa za izvođenje zahvata, HZZO nema ugovoreno bolničko liječenje, nego su ugovoreni pojedini specijalistički pregledi na razini specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite - kažu u Zavodu i pitaju zašto isti liječnik iz ugovorne zdravstvene ustanove to liječenje ne može obaviti u javnoj zdravstvenoj ustanovi, a može u privatnoj, koja također nema registriranu djelatnost pedijatrije? Kovač na to odgovara da ni on nema ugovor s Klaićevom ili KBC-om Zagreb. Uostalom, kaže, zašto bi išao gostovati u ustanovu u kojoj nikoga od kolega ne poznaje i gdje nije dobrodošao?

Kako neslužbeno doznajemo, liječenje je u Hamburgu koštalo oko 100 tisuća eura, no Zavod tvrdi da je za Davidovo liječenje u inozemstvu potrošeno samo 15.594 eura. Ali tu nisu troškovi prijevoza ni smještaja. Navodno je dan ležanja u njemačkoj bolnici od tisuću do dvije tisuće eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. ožujak 2024 20:43