LIJEČE GA

ZOVU GA 'ČOVJEK-DRVO' Na tijelu mu se stvaraju izrasline nalik granju, ali doktori su ih uspjeli podrezati i prvi put je u naručje uzeo vlastitu kćer

 Screenshot / YouTube

Muškarac iz Bangladeša koji pati od rijetke bolesti zbog koje mu se na tijelu stvaraju izrasline nalik kori drveta, prošao je medicinski tretman i liječnici se nadaju da su ga konačno izliječili.

Abul Bajandar, čovjek-drvo iz Bangladeša, imao je u posljednjih godinu dana, kad je dospio u ruke liječnika, najmanje 16 operacija kojima mu je uklonjeno oko pet kilograma izraslina na rukama i nogama

27-godišnji vozač rikše jedan je od samo četvero ljudi na svijetu kojima je dijagnosticiran isti problem, Lewandowsky-Lutz displazija koja uzrokuje nekontrolirane infekcije i bradavice, vrlo rijedak genetski poremećaj poznat pod nazivom ‘čovjek-drvo’, zbog kojeg još nije mogao primiti u naručje svoju trogodišnju kćer, piše Daily Mail.

‘Bajandarovo izliječenje nevjerojatan je napredak u povijesti medicinske znanosti. Operirali smo ga najmanje 16 puta kako bismo maknuli izrasline. Ruke i noge su mu gotovo savršene sad. Otpustit ćemo ga iz bolnice u sljedećih 30 dana nakon još nekoliko manjih zahvata da dobijemo savršen oblik na rukama’, rekao je Samanta Lal Sen, šef plastične kirurgije u bolnici u Dhaki.

Sen vjeruje da će Bajandar postati prva osoba na svijetu izliječena od ove bolesti, no još uvijek nisu sto posto sigurni hoće li se izrasline ponovno pojaviti.

Bajandar je iz bolničkog kreveta dao izjavu za medije. Rekao je da je bol od ovog stanja nepodnošljiva: ‘Nisam mislio da ću uopće moći rukama primiti svoju djecu. Osjećam se puno bolje, mogu primiti kćer na krilo i igrati se s njom. Ne mogu dočekati povratak kući.’

Podsjetimo, prošle je godine u veljači preminuo Indonežanin Dede Koswara koji je bolovao od iste bolesti. Imao je samo 42 godine. Unatoč brojnim operacijama infekcije i izrasline su se vraćale, a to je na koncu uzrokovalo hepatitis i poremećaj jetre.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 23:44