SUSRET NAKON PET GODINA

Žrtva silovanja o susretu s napadačem: 'Nisam bila ni ljuta ni šokirana. Samo sam otupjela'

 CC / Pixabay

Britanku Emmu Riggs (32) brutalno je napao i silovao muškarac koji joj je bio partner dvije godine, neposredno nakon prekida. Izmanipulirao ju je da uđe u automobil rekavši da moraju razgovarati, piše Daily Mail, a potom je silovao.

Gotovo pet godina kasnije, neposredno prije njegovog izlaska iz zatvora, poticali su je da se susretne s njim uživo kao dio rehabilitacijskog programa za žrtve.

Emma, koja je odonda upoznala novog muškarca, priznaje da se to jutro pred sam susret tresla od straha, no nakon otvorenog razgovora u kojem mu je objasnila kakav je utjecaj napad imao na nju, imala je osjećaj snage.

Stevea je upoznala jer je bio redovni gost pivnice u kojoj je radila. Veza se odvijala neobično brzo i u kratkom su vremenu živjeli zajedno. Međutim, sve se ubrzo promijenilo.

‘Govorio mi je što bih trebala obući i nisam smjela izlaziti s prijateljima i prijateljicama. Puno je pio, a onda bi postajao agresivan i omalovažavao me komentarima. Kad nam se rodio sin Harry, nadala sam se da će se Steve promijeniti. Naravno da nije. Na koncu, nakon dvije godine, shvatila sam da je dosta’, rekla je Emma.

Odselila je roditeljima sa sinom, no bivši se nikako nije mogao nositi s prekidom. Zvao bi je po 20 puta dnevno, pratio je, dvaput je pokušao samoubojstvo i to ju je oba puta zvao da joj kaže što je napravio.

Tog kobnog dana Emma je sina ostavila s roditeljima i otišla u šoping kad ju je Steve počeo nazivati na mobitel. Kad se konačno javila, rekao joj je da moraju razgovarati uživo i da će je on odvesti u šoping.

‘Kad sam ušla u auto, bio je prilično miran, ali ubrzo me počeo ispitivati o jednom mom prijatelju s kojim je sumnjao da sam u vezi. Izgubio je živce i počeo luđački voziti. Pokušala sam ga smiriti, ali mi je uzeo mobitel i razbio ga. Zatim je parkirao blizu šume, bacio me na stražnje sjedalo i silovao. U tom trenu nisam mogla vjerovati što se zbiva. Nisam bila ni ljuta ni šokirana. Samo sam otupjela. Stoput sam čitala o tome što napraviti u takvoj situaciji - povraćati po silovatelju, vikati, gristi. Međutim, nisam bila sposobna, bila sam jednostavno mirna’, priča Emma za Cosmopolitan.

Kad je stigla kući, majka je pozvala policiju. Slučaj je kroz godinu dana bio na sudu, a Emma je dugo vremena odlazila psihijatru zbog PTSP-a, nesanice i drugih psihičkih problema.

Steve je proglašen krivim za silovanje i odslužio je četiri i pol godine od šest godina zatvorske kazne. Kako se približavao dan izlaska, Emma je odlučila pristati na inicijativu u kojem žrtva susreće napadača u kontroliranim uvjetima.

Opisujući njihov susret Emma je rekla: ‘Izgledao je poput djeteta. Prisjetila sam ga se u njegovim najranjivijim trenucima, mamurlucima i slično. To mi je dalo snagu da ga pogledam u oči i kažem mu da mi je uništio život, da je njegov postupak imao razoran utjecaj i na mene i na ljude oko nas, uključujući Harryja.’

Steve joj se ispričao, ali Emma to nije tražila. Zadovoljila se činjenicom da više nije u mogućnosti utjecati na njen život.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 20:40