SVEMIR MIJENJA MEDICINU

Biokapsula za liječenje astronauta, ali i onih koji ostaju na Zemlji

U svemiru, barem zasad, nema bolnica. Što kada astronautu zatreba pomoć? Recimo kada bude izložen radijaciji tijekom svemirske šetnje?

Spas za milijune

Znanstvenici u američkoj svemirskoj agenciji NASA -i osmislili su rješenje, biokapsulu napravljenu od ugljikovih vlakana koja će dijagnosticirati probleme i odmah liječiti astronauta u nevolji.

No, veličina i značenje biokapsule istraživača dr. Davida Loftusa nisu (samo) u čuvanju zdravlja svemirskih putnika. Vrlo brzo ona bi mogla promijeniti lice medicine i spasiti milijune života - na Zemlji.

Sićušna biokapsula nalikuje na usatke iz “Dosjea-X”, a baš će se tako i primjenjivati - implantirat će se, u lokalnoj anesteziji, u tijelo (vjerojatno u bedro), potkožno. Loftusova biokapsula ponajprije je namijenjena rješavanju jedne od najvećih prijetnji astronautima - izlaganje visokim dozama solarne radijacije koja može oštetiti koštanu moždinu i oslabiti imunitet.

Višekratno korištenje

Tu na scenu stupa biokapsula koju su implantirali liječnici na Zemlji - ona će biti napunjena stanicama koje “osjećaju” povišenu radijaciju i automatski ispuštaju lijek, hormon G-CSF koji pomaže tijelu da kompenzira štetno zračenje. Bez G-CSF-a obrambeni sustav astronauta može biti trajno oštećen, a svaka infekcija postati životno opasna. G-CSF se već koristi u onkologiji, kao pomoć u liječenju oboljelih od raka koji primaju radioterapiju. Stavljanje tih stanica u biokapsulu samo je korak dalje.

Malene biokapsule praktične su i zato što se mogu koristiti višekratno, mogu isporučivati doze lijekova tijekom godina. Nemaju roka trajanja, iznimno su otporne, a ni jedan poznati enzim ne može razbiti njihovu nanostrukturu. A kako su nanostrukture biološki inertne, tijelo ih dobro ponosi. Materijal od kojeg su napravljene je porozan i omogućava lijekovima da prolaze kroz njihove zidove, a opet da drže stanice na jednome mjestu. Jednom kada se sve stanice potroše nanokapsula ostaje u tijelu, bez ikakvih posljedica, dok je liječnik ne ukloni.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 01:26