NALAZ TIMA ANTROPOLOGA

Rimski DNK nađen kod seljaka u Kini

ZAGREB - Zelenooki stanovnici zabačenog sela Liqian na sjeverozapadu Kine mogli bi biti potomoci izgubljene rimske legije, smatra talijansko-kineski tim antropologa. Oni su nedavno objavili rezultate DNK analize 96 stanovnika toga sela koja je pokazala da je dvije trećine tih ljudi europskog porijekla.

Studija kineskih i talijanskih znanstvenika oživjela je staru legendu prema kojoj su stanovnici sela Liqian, od kojih mnogi imaju zelene oči i plavu valovitu kosu, potomci legije rimskog vojskovođe Marka Licinija Krasa, guvernera Sirije. Kras je 54. godine prije Krista zaratio s Partima, narodom iz središnje Azije koji je prodro na Iransku visoravan. Partski general Surena nanio je 53. godine prije Krista težak poraz Krasovim snagama. Kras je poginuo, ali stotinjak legionara je uspjelo pobjeći.

Težak poraz

Homer Dubs, pokojni profesor kineske povijesti na Sveučilištu Oxford, pedesetih je godina iznio teoriju prema kojoj su rimski vojnici bježali na istok te su ih na teritoriju oko sela Liqian nakon 17 godina zatočili Kinezi. Legionari su, zatim, zasnovali obitelji s lokalnim ženama. Ta se teorija već desetljećima sviđa i samim stanovnicima poput zelenookog Cai Junniana (38), koji ima nadimak Cai Rimski, a i junak je dokumentarnog filma čije je snimanje upravo u tijeku.

Zelene oči

Ipak, mnogi znanstvenici smatraju da DNK analiza nije dostatan dokaz kako bi se pokazalo da su Kinezi zelenih očiju potomci rimskih legionara jer je selo Liqian u blizini Puta svile, pa je velika vjerojatnost da su se Kinezi na tom područjima stoljećima miješali s Europljanima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 20:43