DORADO SOM

EPSKO PUTOVANJE SOMA IZ AMAZONE Potvrđena najveća migracija neke slatkovodne ribe, koja tijekom života prepliva od podnožja Anda do Atlantika i nazad!

 Screenshot: YouTube

Ogromni srebrno-zlatni som, poznat i kao dorado som, najveći je svjetski putnik među slatkovodnim ribama, otkrilo je novo istraživanje, a piše britanski Guardian.

Prema istraživanju objavljenom u časopisu Scientific Reports ovaj som, koji može narasti i do dva metra u dužinu, tijekom života prepliva od Anda prema ušću Amazone pa natrag, što znači da prijeđe 11.600 kilometara.

Osim što putuje gotovo cijelom širinom južnoameričkog kontinenta, dorado som je i važan izvor hrane za ljude koji žive uz obalu Amazone. Iako se godinama sumnjalo da je najveći migrant među slatkovodnim ribama, to je potvrđeno tek pažljivom analizom distribucije ličinki, mladih i odraslih riba koju su proveli znanstvenici.

Svoj životni ciklus dorado som započinje u podnožju Anda, na samom početku amazonskog sustava rijeka i potom kao mlada riba pliva 5800 kilometara, gotovo do samog ušća Amazone u Atlantski ocean. Tamo neko vrijeme živi, hrani se i raste i nakon dvije do tri godine za vrijeme visokih vodostaja počinje svoj dvogodišnji put nazad prema mjestu gdje je došao na svijet, da bi se mrijestio i započeo cijeli ciklus ispočetka.

Kao što to obično bude, najveća opasnost ovoj ribi prijeti od čovjeka i to zbog deforestacije, prekomjernog iskapanja u rudnicima, a ponajviše zbog sumanutog tempa kojim brazilska vlada želi graditi hidroelektrane/brane u riječnom sustavu Amazone, bez puno razmišljanja o posljedicama za okoliš.

Inače, svojim dugim putovanjem dorado som je pretekao europsku jegulju koja prevaljuje 5000 kilometara dugi put od Sargaškog mora do rijeka na europskom kontinentu, kao i losose koji prelaze 3200 kilometara od oceana niz rijeku Yukon.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:32