NAJSKUPLJI TRGOVCI REGIJE

FOTO: ODUVIJEK SU SUMNJALI DA NJIHOV GRADIĆ SKRIVA NEŠTO POSEBNO Arheolozi pronašli drevni grad koji je bio oaza za bogataše

 REUTERS
Znanstvenici su pronašli čvrste dokaze o postojanju grada koji je bio centar za trgovinu, a najviše se prodavao luksuzni nakit.

Stanovnici Harlaae, malog gradića u istočnoj Etiopiji, oduvijek su sumnjali da postoji nešto posebno u njihovom gradu. Godinama su lokalni poljoprivrednici iz zemlje znali izvući prekrasno šareno kamenje koje je nalikovalo na dragulje, stare keramičke lonce, kovanice i kamene blokove koji su bili toliko veliki da su govorili da su "ih samo divovi mogli pomaknuti".

Ipak nisu mogli ni sanjati da sve to ima veze s čitavim gradom koji je u prošlosti postojao na tom području, a što su nakon dvije godine kopanja otkrili znanstvenici sa sveučilišta Exeter, Addis Ababa i Leuven u Belgiji. Kako javlja Quartz, pronašli su čvrste dokaze o postojanju grada koji je bio centar za trgovinu, a najviše se preprodavao luksuzni i skupi nakit.

Timothy Insoll / University of Exeter

Surađivali s trgovcima iz Egipta i Indije. Prema dokazima koje su do sada dešifrirali, predmeti potječu još iz 12. stoljeća, no neke kovanice su napravljene i u 13. stoljeću.

- Ovo otkriće revolucionarno je za razumijevanje trgovine u arheološki zapostavljenim dijelovima Etiopije - rekao je Timothy Insoll s Instituta arapskih i islamskih studija na Sveučilištu Exeter.

- Otkrili smo da je da je ovo mjesto bilo najvažnije trgovinsko središte u regiji. Ovo je bio grad bogataša i centar proizvodnje nakita - kazao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:26