ČUDESAN DOŽIVLJAJ

FOTO VIDEO Pogledajte što je vidio Jurij Gagarin, prvi čovjek u svemiru

Dokumentarac 'First Orbit', koji će premijeru doživjeti 12. travnja na samu 50. obljetnicu povijesnog leta, donosi rekonstrukciju Gagarinova 108-minutnog leta

Čovječanstvo do 12. travnja 1961. nikada nije vidjelo planet Zemlju svojim vlastitim očima.

Prvi čovjek koji je svjedočio ljepoti 'plave pikule' bio je ruski kozmonaut Jurij Gagarin , koji je toga dana probio do tada nedohvatljivu granicu atmosfere te ušao u svemir. Njegovo će ime zlatnim slovima ostati upisano u povijesti uz titulu prvog čovjeka u svemiru.

Pogledajte kapsulu u kakvoj je Gagarin odletio u svemir

Novi dokumentarac 'First Orbit', koji će premijeru doživjeti 12. travnja na samu 50. obljetnicu povijesnog leta, donosi rekonstrukciju Gagarinova 108-minutnog leta. Tako će svi znatiželjnici moći vidjeti ono što je Gagarin doživio.

Kako originalne snimke Gagarinova leta u svemirskoj kapsuli Vostok 1 ne postoje, rekonstrukciju orbite napravila je Međunarodna svemirska postaja, no nažalost ne u potpunoj točnosti jer se Stanica nije mogla približiti polovima koliko je to učinila sovjetska kapsula. Na njih su namontirani originalni audio zapisi Gagarinovih komentara.

- Kada spojite zapanjujuće snimke Zemlje i uzbuđenje u glasu prvog čovjeka u svemiru, doživljaj postaje stvarno čudesan - izjavio je dr. Chris Riley, redatelj filma i povjesničar svemirskih letova, za BBC.

Pogledajte najavu dokumentarca...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 19:45