DOM U ORBITI

GRADIT ĆE SE NOVA SVEMIRSKA POSTAJA? Rusija i NASA traže zamjenu za ISS nakon 2024.

 Sipa
Međutim, za sada još uvijek nema službenog dogovora iako se u kuloarima govori kako je stvar poprilično sigurna.

Izvještaji iz Rusije navode kako moskovski dužnosnici zaduženi za svemirska istraživanja pregovaraju s kolegama iz NASA-e o gradnji nove svemirske postaje nakon što trenutačna, Međunarodna svemirska postaja (ISS), izađe iz uporabe, tijekom 2024. ili kasnije.

Međutim, za sada još uvijek nema službenog dogovora iako se u kuloarima govori kako je stvar poprilično sigurna.

Prvi su se komentari pojavili nakon diskusije NASA-ina upravitelja Charlesa Boldena i šefa ruske svemirske agencije Igora Komarova koji su se susreli u petak u vrijeme kada je iz kozmodroma Bajkonur prema ISS-u krenuo ruski Sojuz.

Državna internetska novinska agencija Vesti.ru citira Komarova koji je izjavio da će Sjedinjene Američke Države i Rusija početi na izgradnji nove svemirske postaje.

- Bit će to otvoreni projekt i neće uključivati samo trenutačne članice Međunarodne svemirske postaje - rekao je Komarov.

S druge strane, Boldenove izjave bile su nešto suzdržanije. Objasnio je kako će trenutačnoj svemirskoj postaji doći kraj te naveo da se već dulje vrijeme diskutira što će uslijediti nakon toga. Uz to, dodao je 'kako postoje određena područja projekta u kojima su komercijalne kompanije mnogo uspješnije'.

Ruski zamjenik ministra vanjskih poslova Dmitrij Rogozin, koji nadgleda ruski svemirski program, na Twitteru je objavio kako će 'razmotriti rezultate razgovora' i odluku donijeti kasnije.

Rogozin je već zaprijetio da će staviti veto na produženje radnog staža za trenutnu postaju u orbiti. Prošlog su mjeseca ruski astrodužnosnici najavili mogućnost pristanka produljenja rada ISS-a, no možda će zatražiti da se ruski moduli odvoje od Postaje kako bi Rusija složila sve rusku orbitalnu jedinicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 15:23