KOMPLEKSNI SUSTAV KANALA

GRANDIOZNO OTKRIĆE ARHEOLOGA Ispod piramide Maja našli spektakularni 'tunel u zagrobni život'!

 INAH/Handout / Reuters

Meksički arheolozi otkrili su veliki sustav kanala ispod piramide Maya u njihovom drevnom gradu Palenque, piše AFP.

Budući da je u piramidi nazvanoj "Hram natpisa" pokopan vladar Pakal Veliki, smatra se da su ti kanali služili kao simbolični vodeni put vladara u zagrobni život, stoji u objašnjenju Nacionalnog antropološkog i povijesnog instituta u Meksiku.

- Postojanje ovih kanala je vrlo važno i značajno - kazao je direktor arheologa u Palenqueu Arnoldo Gonzalez. Naime, u grobnici je pronađen natpis na kojemu stoji da se mrtvi moraju uroniti u vodu boga Chaaca ako žele biti primljeni u zagrobni život.

Čini se da su graditelji to ozbiljno shvatili, budući da ispod piramide postoji cijeli sustav kanala koji ide u različitim smjerovima i nalazi se na različitim razinama, a bio je izgrađen znatno prije piramide koja datira iz sedmog stoljeća naše ere.

Arheolozi su kanale otkrili pomoću sonara, a kad su i fizički došli do njih utvrdili su da su izgrađeni od kamenih blokova i da kroz njih još uvijek teče voda. No, istraživači nisu mogli utvrditi duljinu kanala niti gdje počinju.

Gonzalez stoga nije isključio mogućnost da su oni zapravo dio šireg vodovodnog sustava:

- Moramo razmotriti mogućnost da su pradavni stanovnici Palenquea dizajnirali ovaj sustav kakao bi metaforički rekreirali put koji je K'nich Janaab' Pakala odveo prema vodama zagrobnog, podzemnog svijeta - zaključio je Gonzalez.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 04:46