NOVI IZRAČUN

HAWKING 'Božja česticamogla bi izazvati potpuni kolapsprostora i vremena i uništiti svemir!'

 AFP

LONDON - Najpoznatiji teoretski fizičar današnjice, dr. Stephen Hawking, upozorio je kako bi Higgsov bozon, takozvana ‘Božja čestica,’ mogla uzrokovati potpuni kolaps prostora i vremena.

Hawking je izračunao kako bi pri vrlo visokim razinama energije Higgsov bozon mogao postati nestabilan.

- To bi značilo da bi svemir mogao proći kroz katastrofički raspad vakuuma, s mjehurićem čistog vakuuma koji bi se širio brzinom svjetlosti, rekao je Hawking.

'SVEMIR JE MORAO NESTATI PAR TRENUTAKA NAKON NASTANKA!' Božja čestica otkrila rupu u teoriji

- To bi se moglo dogoditi u bilo kojem trenutku, a mi čak ne bi ni vidjeli da je došlo do toga, napisao je u predgovoru svoje najnovije knjige, Starmus.

Ipak, Hawking priznaje da ljudi vjerojatno ne bi mogli biti odgovorni za takvo urušavanje svemira, jer se radi o energiji od oko 100 milijardi Giga elektronVolti, dok trenutno najjači sudarač čestica na svijetu, Veliki hadronski sudarač, postiže energije od oko 13.000 GeV.

- Ubrzivač čestica koji bi postizao energiju od 100 milijardi GeV bio bi veći od Zemlje, i teško da bi ga itko financirao u trenutnoj ekonomskoj klimi, pojasnio je Hawking.

Drugi znanstvenici požurili su naglasiti kako su aktualni eksperimenti koji se provode na Velikom hadronskom sudaraču u Švicarskoj potpuno sigurni po naš svemir.

- To postrojenje pomoći će nam da bolje razumijemo Higgsov bozon i stabilnost našeg univerzuma, bez ikakve šanse da ga razorimo. Oprosti, Hollywoode, ali trebat će ti druga radnja za film katastrofe, rekao je australski fizičar dr. Alan Duffy.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 14:35