ZNANSTVENI USPJEH IVE TOLIĆ

HRVATSKA ZNANSTVENICA S PORODILJNOG OBJAVILA RAD U PRESTIŽNOM ČASOPISU 'Grupu istraživača sam vodila preko e-maila, telefona i sastanaka u kafićima'

 Tomislav Krišto / CROPIX

Iako je prije nekoliko mjeseci drugi put postala majka, molekularna biologinja dr. Iva Tolić nastavlja sa serijom znanstvenih uspjeha. Tako je u novom broju prestižnog časopisa Cell Reports objavljeno njezino novo otkriće oko mejoze, diobe stanice radi spolnog razmnožavanja.

- Riječ je o tome da stanična jezgra putuje s jednog kraja stanice na drugi i natrag i to izvodi desetak puta, a mi smo pokazali zašto je to kretanje potrebno stanici - pojasnila je dr. Tolić, znanstvena savjetnica Instituta Ruđer Bošković.

Važnost otkrića

- Uloga kretanja jezgre je dvostruka. Prvo, ono pomaže da se međusobno pronađu kromosomi koji se trebaju spariti za vrijeme stvaranja spolnih stanica. Drugo, ono omogućuje da kromosomi ne budu predugo spojeni jer u protivnom se događaju pogreške u diobi te nastaju stanice s krivim brojem kromosoma - objasnila je dr. Tolić te naglasila da su istraživanja rađena na kvascu.

- No, slični se procesi odvijaju pri nastanku jajnih stanica, što je povezano s problemima neplodnosti i poremećajima u broju kromosoma - istaknula je Iva Tolić. Njezin nrad nastao je u suradnji sa znanstvenicama dr. Mariolom Chacon i dr. Petrinom Delivani.

- Njih dvije su kao postdoktorandice radile u mojoj grupi na Institutu Max Planck u Dresdenu te dijele prvo mjesto na radu, a ja sam dopisni autor. Ovaj je projekt trajao sedam godina, a financirala ga je Njemačka zaklada za znanost - rekla nam je dr. Iva Tolić, jedan od rijetkih uspješnih primjera “brain gaina”, odnosno privlačenja vrhunskih znanstvenika iz inozemstva u Hrvatsku.

Iva Tolić diplomirala je molekularnu biologiju na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu (PMF) u Zagrebu, a neko je vrijeme na IRB-u radila kao znanstvena novakinja. Dio doktorskog rada na temu stanične mehanike napravila je na Harvardu, a doktorat je obranila u Zagrebu 2002. godine.

Rad u inozemstvu

Nakon toga bila je na postdoktoratima na Institutu Niels Bohr u Kopenhagenu i na Sveučilištu u Firenci. Zatim je 2005. godine na Institutu Max Planck u Dresdenu utemeljila vlastitu znanstvenu grupu koja je postigla zapažene rezultate u istraživanju starenja.

Povratak

No, nakon 15 godina života i rada u inozemstvu 2014. godine se vratila na Ruđer, a prošle je godine dobila više od dva milijuna eura vrijedan projekt Europskog istraživačkog savjeta (ERC) za istraživanja diobe stanice.

- Moja grupa na Ruđeru napreduje odlično, imam sedmero zaposlenih na ERC projektu, od kojih su četvero doktorandi, jednu doktorandicu zaposlenu preko Hrvatske zaklade za znanost te tri diplomska studenta - rekla je Iva Tolić. Činjenica da je u dvije godine postala majka dvojice dječaka nije je omela u njezinoj znanstvenoj karijeri.

- Nije lako stići sve što se mora napraviti za djecu i za posao, ali sve se može uz dosta pomoći i dobru organizaciju. Muž i ja zajedno radimo sve oko djece, bake i djedovi nam puno pomažu, a jedna divna gospođa nam čuva djecu i vodi domaćinstvo dok radimo. Za vrijeme rodiljnog dopusta grupu sam vodila preko e-maila, telefona i sastanaka s doktorandima i postdoktorandima u kafićima na Cvjetnom trgu, a uskoro se vraćam na posao - naglasila je Iva Tolić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 19:08