NAGRADA ZNANSTVENICIMA

INSTITUT RUĐER BOŠKOVIĆ DODIJELIO 'ZNANSTVENE OSCARE' U rekordnoj godini više od 10 projekata vrijednih skoro 6 milijuna eura

 IRB

Znanstvenice i znanstvenici Instituta Ruđera Boškovića (IRB) primili su u utorak na svečanosti godišnje nagrade koje su dobili za najbolje znanstvene radove objavljene tijekom 2013. i 2014. godine, uz čestitke ravnatelja dr. Tome Antičića koji je istaknuo da je ova godina za IRB rekordna po projektima.

Godišnje nagrade IRB-a dodjeljuju se na temelju odluke ravnatelja i Znanstvenoga vijeća izvrsnim znanstvenicima za najbolje znanstvene radove, u dvije kategorije - za najbolji rad znanstvenika IRB-a koji je imao doktorat u trenutku objave rada i za najbolji rad znanstvenika IRB-a koji nije imao doktorat u trenutku objave rada, a odluku o dobitnicima donose vijeća zavoda, podsjetio je predsjednik Znanstvenoga vijeća Instituta dr. Miroslav Plohl.

Nagrade se pak odnose na radove objavljene prethodne kalendarske godine, a iznimno se odlukom ravnatelja nagrada može odnositi i na radove objavljene u godini koja nije prethodna kalendarska godina, ako za tu godinu nije bila dodijeljena nagrada. U navedenome razdoblju u obje kategorije nagrađeno je 40 znanstvenica i znanstvenika.

Na završnoj svečanosti Instituta posebno priznanje za izniman prinos znanstvenoj izvrsnosti i međunaarodnoj prepoznatljivosti Instituta primila je dr. Iva Tolić, a to je priznanje dodijeljeno i dr. Ani Sunčani Smith. Za izuzetno uspješno 'otvaranje' vrata toga hrvatskog najvećeg znanstvenog instituta posebno priznanje za popularizaciju znanosti primilo je petero mladih IRB-ovaca.

Antičić: 'Ove godine deset projekata u sklopu programa OBZOR 2020 vrijednih skoro šest milijuna eura'

'Godina na izmaku bila je za IRB-a rekordna po projektima tako da ove godine imamo više od deset projekata u sklopu programa OBZOR 2020 (HORIZON 2020) vrijednih skoro šest milijuna eura', istaknuo je ravnatelj Antičić. 'Ako se pak to sagleda u kontekstu podataka da na IRB-u radi pet posto od ukupnoga broja hrvatskih znanstvenika koji rade na više od 50 posto projekta OBZOR 2020, možemo reći da smo bili 'hiperizvrsni'.'

Dodao je da se, ako se tomu 'pridodaju' i ostali EU projekti dolazi do brojke od skoro 20 milijuna eura koje je IRB povukao iz europskih fondova od početka implementacije EU programa financiranja, odnosno od 2007. godine.

Ravnatelj je sažeo i postignuća Instituta u ovoj godini, među kojima su i ona organizacijska i ustrojbena, poput ograničenja broja paralelnih funkcija, donošenja novog ustroja, statuta i pravilnika o ustroju. Istaknuo je i kako se na IRB-u pri zapošljavanju posebice gleda na međunarodna i post-doktorska iskustva znanstvenika.

Vrhunska znanost misija je IRB-a, istaknuo je Antičić, a prijava na projekte znači osiguranje prijeko potrebnih sredstava za daljnja istraživanja, obnovu infrastrukture, ulaganja u sofisticiranu opremu te u obrazovanje i mobilnost istraživača kako bismo bili bliže našemu cilju da IRB u narednih deset od 20 godina postane jedan od TOP 50 znanstvenih instituta u svijetu.

Ravnatelj je rekao i kako je IRB na granici kapaciteta i da će se morati širiti, te da nastoji vratiti najbolje znanstvenika iz svijeta na IRB, a sve kako bismo postali regionalni vođa, ne samo na prostoru bivše Jugoslavije nego i šire.

Dodijeli smo i 'znanstvene Oscare' Ani Sunčani Smith i Ivi Tolić

Ravnatelj dr. sc. Antičić se posebno osvrnuo na dva prestižna projekta Europskog istraživačkog vijeća (ERC) vrijedna preko 3,5 milijuna eura zahvaljujući kojima su se u 2015. na IRB vratile dvije znanstvenice s bogatom međunarodnom karijerom dr. sc. Iva Tolić i dr. sc. Ana Sunčana Smith. Zahvaljujući ERC sredstvima ove su dvije znanstvenice na IRB-u osnovale svoju grupu i zaposlile mlade istraživače te opremile laboratorije kako bi radile na istraživanjima koja će u budućnosti pridonijeti razvoju novih lijekova i terapija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 20:00