NIJE SVE U DRUŠTVU...

KAKO ODLUČITI KADA IZGUBITI NEVINOST Znanstvenici otkrivaju što nas potiče na tu odluku

 CC / Pixabay

Bilo da ste imali (ili ćete imati) 16 ili 40 godina kad se prvi put odlučite upustiti u seksualne odnose, možda mislite da vaša odluka ima veze s partnerom, ljudima oko vas i društvom. Međutim, premda je to sigurno dio cijele priče, znanstvenici tvrde da velikim dijelom s tom odlukom imaju veze geni, piše CNN.

Vaš genetski kod određuje tu prekretnicu kao i doba kad odlučite imati djecu, koliko djece biste imali, a i kako funkcionirate tijekom seksa.

‘Jasno je da su geni vrlo važan faktor, ali ljudi misle da je sve to izbor pod utjecajem društva’, rekao je John Perry, genetičar na Sveučilištu Cambridge. Perry svakako priznaje faktore kao što su društveni utjecaji, obiteljska situacija i odgoj, pritisak vršnjaka, kulturne i vjerske utjecaje, no vjeruje da su u osnovi ponašanja geni.

Perry je nedavno sa svojim timom proveo istraživanje u kojem su analizirali gene više od 125.000 ljudi, njihove živote i životne stilove. Nakon analize geni su povezivani s reproduktivnim prekretnicama poput prvog seksualnog odnosa, godine u kojoj su dobili prvo dijete, te koliko djece imaju.

‘Dokazali smo da je 25% varijabilnosti vezano uz genetiku tako da geni definitivno igraju veliku ulogu u reproduktivnom ponašanju’, rekao je Perry. Preostalih 75% otpada na vanjske utjecaje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:23