STJENICE NASTRADALE

KOLIKO JE STVARNO BITNA DULJINA PENISA? Znanstvenici rezali spolovila kako bi pronašli odgovor

 CC / Proceedings of the Royal Society B

LONDON - Znanstvenici su došli do indikacija da je veličina penisa bitna po uspješnost reprodukcije u pomalo bizarnom eksperimentu za kojeg je upitno koliko su njegovi rezultati primjenjivi na ljudsku populaciju.

U istraživanju čiji su rezultati objavljeni u časopisu Proceedings of the Royal Society B, biolozi su proučavali reproduktivni uspjeh invazivne nearktičke stjenice ( Leptoglossus occidentalis) nakon što su jedinkama skraćivali penise.

Leptoglossus occidentalis ima proporcionalno jedan od najvećih penisa u životinjskom svijetu - čak 70 posto dužine njihovog tijela - koji se ‘namota’ kada se ne koristi. Znanstvenici su rezali penise pojedinim mužjacima, i potom mjerili uspješnost oplođavanja ženki.

Penisi Leptoglossus occidentalisa (Foto: Proceedings of the Royal Society B)

Kod većine vrsta, rezanje penisa u bilo kojoj mjeri vjerojatno bi značilo kraj reprodukcije, no ne i kod ove vrste stjenica, kojima je penis cjevasti organ bez živčanih završetaka, mišića ili krvnih žila, znatno duži od prostora za prihvat u ženskom spolnom organu.

Rezultati su pokazali da, što je penis kraći, to su manje i šanse da će se stjenica uspješno pariti. Mužjaci kojima su odrezali 5% dužine penisa imali su znatno manje potomaka od ostalih mužjaka, a mužjaci kojima su odrezali 30% imali su čak upola manje potomaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 18:18