ASTRONOMI U ŠOKU

MISTERIOZNI SIGNAL IZ DALEKE GALAKSIJE Tko ga je mogao poslati s tako velike udaljenosti?

 CC

Kada su astronomi s obzervatorija Parkes u Australiji 2007. godine uhvatili misteriozni signal iz nepoznate, daleke galaksije, mnogi su bili skeptični.

Antena radioteleskopa Parkes, široka 64 metara, uhvatila je superbrzi izboj radio valova, koji je naizgled proputovao tri milijarde svjetlosnih godina kako bi došao do nas. Trajao je samo nekoliko milisekundi.

Prozvan ‘Lorimerov izboj’ po astronomu koji ga je prvi otkrio Duncanu Lorimeru, pojavio se još šest puta do lipnja 2013. godine, no svaki put je uhvaćen samo uz pomoć teleskopa Parkes.

Brojni znanstvenici izrazili su ozbiljne sumnje da se radi o problemu u opremi teleskopa, nasumičnoj pogrešci ili signalu koji potječe sa Zemlje.

No, kritike je nedavno ušutkao teleskop Arecibo u Puerto Ricu, najveći radioteleskop s jednim prijemnikom na svijetu, koji se proslavio u Bondovom filmu ‘Zlatno oko’.

Astronomi iz opservatorija Arecibo uhvatili su superbrzi izboj, trajanja tri milisekunde, čiji opis savršeno odgovara izbojima koje su otkrili njihovi kolege iz Australije. Misteriozni signali, ispostavilo se, ipak nisu samo ‘bug’ teleskopa Arecibo.

Znanstvenici se sada nadaju uhvatiti još signala kako bi ih mogli precizno locirati. Signali su toliko kratki jaki da moraju dolaziti iz iznimno gustog izvora, tvrdi astronom Scott Ransom.

Što bi taj izvor mogao biti? Teorija je više nego uhvaćenih signala. Sudar neutronskih zvijezda i crnih rupa, izboji iz magnetskih neutronskih zvijezda - magnetara, gašenje prastarih crnih rupa, velike magnetne zvijezde, ili samrtni hropci rotirajuće neutronske zvijezde koja se pretvara u crnu rupu - blizara.

- Uistinu moramo otkriti preciznu lokaciju signala, rekao je Ransom. - Na taj način vidjet ćemo otkuda potječu - nadamo se iz drugih galaksija, čiju ćemo udaljenost moći izračunati, kazao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 04:04