VAŽNO OTKRIĆE

NAŠLI IZGUBLJENO SVJETSKO ČUDO? Impresivne terase jezera Rotomahana bile su najveća atrakcija na južnoj polutki, vjerovalo se da su uništene

Ružičaste terase (1886), autor: Charles Blomfield
 Sids1 / CC
Ružičaste i bijele terase jezera Rotomahana bile su jedno od prirodnih čuda svijeta, no vjerovalo se kako su uništene u erupciji 1886. godine

Novozelandski istraživači vjeruju da su možda ponovno pronašli osmo prirodno svjetsko čudo, 131 godinu nakon što je zatrpano uslijed erupcije vulkana, piše The Guardian.

Sredinom 19. stoljeća, ružičaste i bijele terase jezera Rotomahana na sjevernom otoku Novog Zelanda privlačile su turiste iz cijelog svijeta. Upečatljive stepeničaste bazene koji se spajaju s jezerom zatrpala je erupcija vulkana brda Tarawera 1886. godine.

PUBLIC DOMAIN
Bijele terase Rotomahane, autor: Charles Blomfield

Međutim, dva istraživača sada tvrde da su pronašli terase te kažu da bi mogle biti očuvane ispod 10 do 15 metara debelog sloja blata i čađe. Nalazište je potrebno arheološki istražiti kako bi se otkrilo je li osmo prirodno svjetsko čudo uistinu na toj lokaciji.

JSilver / WIKIMEDIA

'Terase su postale najveća turistička atrakcija na južnoj polutki i u britanskom carstvu, a brodovi puni turista iz Velike Britanije, Europe i Sjedinjenih Američkih Država dolazili su ih vidjeti', rekao je Rex Bunn, jedan od dvoje istraživača. 'No, tadašnja ih vlada nikada nije geografski pozicionirala pa ne postoji pisani trag o njihovoj lokaciji.'

Bunn i dr. Sascha Nolden vjeruju da terase nisu ni uništene ni potopljene već da su samo zatrpane na obali jezera.

Istraživači su uz pomoć dnevnika njemačko-austrijskog geologa Ferdinanda von Hochstettera, koji sadržava detaljni opis lokacije terasa prije erupcije vulkana 1886. godine, utvrdili gdje bi se mogle nalaziti.

'Hochstetter je bio sposoban kartograf te smo sigurni da je njegov dnevnik u tom smislu točan', rekao je Bunn.

Ovo nije prvi puta da istraživači tvrde da su pronašli terase jezera Rotomahana. Znanstvenici su 2011. godine uz pomoć podmornice pregledali dno jezera s ciljem pronalaska ostataka terasa.

Prošle je godine skupina međunarodnih i novozelandskih istraživača nakon završetka petogodišnjeg istraživačkog projekta došla do 'neizbježnog zaključka' da je većinu terasa uništila erupcija vulkana.

Bunn kaže da su ti zaključci doneseni temeljem netočnih karata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:16