BIOMEDICINAR

NEIZMJERNA ČAST I PRIZNANJE HRVATSKOM ZNANSTVENIKU Dr. Igor Rudan prvi je Hrvat primljen u Royal Society nakon Ruđera Boškovića!

 Douglas Robertson
‘Iznenađuje me da sam primljen u članstvo barem 20-ak godina prije nego što sam se tome uopće mogao nadati’

Hrvatski znanstvenik Igor Rudan izabran je za redovitog člana Royal Society (Kraljevsko društvo), britanske akademije znanosti i jedne od najprestižnijih znanstvenih institucija na svijetu.

Prema dostupnim podacima, Igor Rudan (44) prvi je Hrvat izabran za redovnog člana Royal Society nakon Ruđera Boškovića daleke 1761. godine. Royal Society utemeljen je 1660. u Londonu, a u Edinburghu 1783. godine. Profesor Rudan primljen je u ponedjeljak u redovno članstvo u Royal Society u Edinburghu.

Direktor u Edinburghu

- Razumljivo je da sam počašćen, ali i vrlo ugodno iznenađen prijemom u društvo u kojem su prije mene bili velikani poput Jamesa Watta, Adama Smitha, Davida Humea i Alexandera Fleminga, a danas su to svjetski poznate osobe poput J. K. Rowling, Davida Attenborougha i nobelovca Petera Higgsa - rekao nam je Igor Rudan, sveučilišni profesor i direktor Centra za globalno zdravlje na Sveučilištu u Edinburghu, gdje radi i kao direktor suradnog centra Svjetske zdravstvene organizacije.

Najmlađi akademik

- Još više me iznenađuje činjenica da sam primljen u članstvo u svojoj sadašnjoj dobi, tj. barem dvadesetak godina prije nego što sam se tome uopće mogao nadati, i uz to kao doseljenik prve generacije u Veliku Britaniju - dodao je Rudan koji je postao i jedan od najmlađih britanskih akademika.

Igor Rudan rođen je u Zagrebu, gdje je diplomirao na Medicinskom fakultetu. Magistrirao je i doktorirao na Sveučilištu u Zagrebu, a zatim i na sveučilištima u Paviji i Edinburghu. Autor je i koautor više od 400 znanstvenih radova i sedam znanstvenih knjiga citiranih više od 30.000 puta. Za svoj znanstveni rad nagrađen je s 20-ak nagrada i priznanja, uglavnom međunarodnih, koje uključuju i prestižne Chancellor’s Award i Wellcome Trust Development Award. Stalni je savjetnik Svjetske zdravstvene organizacije, UNICEF-a i Svjetske banke za pitanja globalnog zdravlja.

U našoj javnosti Igor Rudan je poznat kao kao pokretač projekta “10.001 Dalmatinac”, u sklopu čega je otkriveno više od 1000 gena povezanih s nizom bolesti.

Smrtnost djece

U inozemstvu je, međutim, Rudan najčešće nagrađivan za doprinos smanjenju smrtnosti djece u svijetu, što je jedan od definiranih “Milenijskih razvojnih ciljeva” Ujedinjenih naroda.

- Razvio sam metode koje su unaprijedile pristupe ulaganju međunarodnih organizacija u pomoć djeci u svijetu, koje su zatim vrlo brzo prepoznate kao korisne, te su ušle u široku primjenu i počele davati rezultate. Smrnost djece u svijetu smanjena je u 21. stoljeću za više od 50 posto, s 11 milijuna na manje od šest milijuna, i to je jedan od najvećih napredaka medicine u ovom stoljeću - naglasio je Igor Rudan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:56