PARENJE NA RTU ADARE

Nekrofilija, homoseksualnost i zlostavljanje: 'Nastrane' seksualne navike pingvina koje su šokirale istraživače

 Wikimedia Commons
Sam Levick bio je toliko zgranut spolnim ponašanjem pingvina da je taj dio bilježaka vodio na grčkom, ne na engleskom

Kad je 1910. istraživač dr. George Murray Levick u ekspediciji na Južni pol zabilježio seksualne navike adelijskog pingvina , znanstvena je zajednica bila toliko užasnuta "nastranim" seksualnim ponašanjem te vrste da je odlučila to poglavlje izbaciti iz njegovog znanstvenog rada prije nego što je objavljen. I sam je Levick bio užasnut svojim otkrićima. Njegova edvardijanska senzibilnost nije mu dopustila da o njima piše na engleskom jeziku već je taj dio svojih bilježaka vodio na grčkom.

Levick je bio prvi istraživač koji je proveo čitavu sezonu parenja na Rtu Adare . Zgranut je zabilježio "nastrane"spolne navike mužjaka "huligana" koji se odaju nekrofiliji i homoseksualnim odnosima, fizički i seksualno zlostavljaju mladunce te prisiljavaju ženke na spolni odnos koji nije uvijek u svrhu prokreacije.

Tek je sada britanski Prirodoslovni muzej u Londonu objavio necenzuriranu verziju njegovog rada. U njegovo je doba otisnuto svega 100 primjeraka izbačenog poglavlja njegovog rada koji su distribuirani među znanstvenicima, s jasnim upozorenjem da taj materijal nije namijenjen za objavu.

Douglas Russell, kurator za ornitologiju Prirodoslovnog muzeja, objasnio je da znanost u Levickovo vrijeme jednostavno nije raspolagala podacima koji bi sa znanstvenog gledišta mogla objasniti neke od tih "nastranih" navika pingvina, npr. nekrofiliju. Danas se zna da mužjaci ne razlikuju žive od mrtvih ženki kad se nalaze u položaju za kopulaciju te da kod njih upravo prizor ženke u tom položaju uzrokuje sekasualni podražaj. Zato spolno opće sa ženkama koje su uginule prethodne sezone i koje se slučajno nalaze u tom istom položaju.

Russell je slučajno naišao na jedan od 100 primjeraka Levickovog opisa spolnog života pingvina koji su prije stotinu godina užasnuli akademsku zajednicu. Koliko je poznato, sačuvana su samo dva. Taj je primjerak, zajedno s Levickovim vlastoručnim bilješkama na grčkom, sada izložen u Prirodoslovnom muzeju. U međuvremenu, Russell i njegovi kolege na sebe su uzeli objaviti reinterpretaciju Levickovog otkrića u znanstvenom časopisu Polar Record.

- Iz njegovih bilješki vidi se da je Levick bio poptuno šokiran. Donekle, on je zapravo bio pao u stupicu mišljenja da su pingvini dvonožne ptice koje su na neki način maleni ljudi. No oni to nisu. Oni su ptice i treba ih gledati i tumačiti kao takve, ispričao je Russell.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:43