LEGENDARNI STEPHEN HAWKING

NOVO RAČUNALO ZA NAJPOZNATIJEG FIZIČARA Govorit će 10 puta brže i bez američkog naglaska

 AFP
Uz novi kompjutor genijalni fizičar moći će složiti deset riječi u minuti

Najpoznatiji fizičar današnjice Stephen Hawking uskoro će koristiti novi kompjutor koji će mu omogućiti lakšu i bržu komunikaciju s javnošću.

Novi kompjutor razvila je kompanija Intel čijem se suosnivaču Gordonu Mooreu 2011. godine fizičar osobno obratio s molbom za pomoć.

Slavni znanstvenik

Stephen Hawking (71) poznat je po svojim radovima o crnim rupama. Svjetsku je slavu stekao knjigom “Kratka povijest vremena” 1988. godine, koja je prevedena na 44 jezika i prodana u 25 milijuna primjeraka. Hawkingu je u dobi od 21 godine dijagnosticirana amiotrofična lateralna skleroza (ALS), teška i neizlječiva bolest od koje 95 posto oboljelih umre u roku od pet do deset godina. Do 1974. Hawking se mogao sam hraniti, lijegati i ustajati. No, bolest je napredovala i od 1985., kada je jedva preživio tešku upalu pluća, više ne može govoriti.

Najteže razdoblje

Tada je s okolinom počeo komunicirati pomoću malog računala i specijalnog sintesajzera koji je za njega napravio inženjer David Mason. Masonova supruga Elaine bila je jedna od Hawkingovih njegovateljica i zbog nje se slavni fizičar 1990. razveo od supruge Jane s kojom je u 25 godina braka dobio troje djece. U međuvremenu, nakon učestalih medijskih napisa da je zlostavljala svoga nepokretnog supruga, i Elaine je 2006. godine postala bivša gospođa Hawking.

Tijekom proteklog desetljeća Hawking je komunicirao s javnošću tako što bi trzajima desnog obraza birao riječ na kompjutoru, a rečenice je zatim izgovarao sintesajzer. No, često je trebalo proći i do deset minuta da Hawking formulira jednu rečenicu. Fizičaru je smetao i američki naglasak sintesajzera.

Drastično ubrzanje

Novi sustav Hawkingu će omogućiti da u jednoj minuti sastavi od pet do deset riječi. Zasniva se na tehnologiji facijalnog prepoznavanja, a uzima u obzir trzaje njegova obraza, usta i obrva prilikom izbora odgovarajućih riječi.

- Dosad tehnologija nije bila dovoljno dobra da bi zadovoljila Stephena koji želi producirati mnogo informacija - izjavio je za Scientific American Justin Rattner iz Intela.

“Hawkingov kompjutor” dio je Intelova projekta stvaranja specijalnih gadgeta koji bi pomagali starim i nemoćnim ljudima tako što bi prepoznavali različita raspoloženja na njihovim licima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 04:11