REZULTAT ISTRAŽIVANJA

OTKRIVENA MRAČNA PROŠLOST LIJEČNIKA PO KOJEM JE NAZVAN POZNATI POREMEĆAJ Surađivao je s nacistima i slao djecu na eutanaziju u zloglasnu kliniku

Memorijalno groblje za žrtve klinike Spiegelgrund
 Profimedia, imageBROKER

Austrijski liječnik Hans Asperger po kojemu je nazvan Aspergerov sindrom, jedan od poremećaja iz spektra autizma, aktivno je surađivao s nacističkim režimom. Potpomagao je program eutanazije Trećeg Reicha i podržavao koncept rasne higijene, navodi su u najnovijoj studiji bečkog povjesničara medicine.

Herwig Czech, sa bečkog Medicinskog sveučilišta, iznio je tvrdnje u akademskom radu objavljenom u listu Molekularni autizam, a rezultat je osam godina istraživanja lika i djela pedijatra Hansa Aspergera.

Asperger se smatra pionirom u polju dječje psihijatrije i pedijatrije, a osobito se smatra zaslužnim za revolucionaran doprinos razumijevanju Aspergerova sindroma i poremećaja iz spektra autizma.

Czech je kopajući po dosad nedostupnim dokumentima iz državnih arhiva, ukljujući osobne podatke o Aspergeru i kartone njegovih pacijenata, otkrio da je slavni znanstvenik bio toliko blizak s nacističkom ideologijom da je učestalo upućivao djecu u ozloglašenu dječju kliniku Am Spiegelgrund u Beču. Ondje je u programu eutanazije između 1940. i 1945. godine ubijeno 789 djece smrtonosnom injekcijom, trovanjem plinom i tjelesnim zlostavljanjem, jer, naprosto, nisu bila savršena, prema kriterijima zloglasnog režima.

U zajedničkom priopćenju, urednici časopisa, Simon Baron-Cohen, Ami Klin, Steve Silberman i Joseph Buxbaum, istaknuli su kako pozdravljaju činjenicu da je temeljito istraživanje Herwiga Czecha konačno rasvijetlilo desetljeća skepticizma vezano za Aspergerove tvrdnje da je bio brižan prema svojim pacijentima.

- Asperger se prilagodio nacističkom režimu i nagrađen je perspektivom u karijeri za svoj iskaz lojalnosti, stoji u Czechovu istraživanju.

Asperger (1906.-1980.) "je javno opravdavao politiku rasne higijene, uključujući prisilnu sterilizaciju, te aktivno surađivao u nekoliko navrata u nacističkom programu eutanazije djece", nastavio je on.

Hans Asperger pristupio je u nekoliko organizacija povezanih s nacistima ali ne i u samu nacističku stranku, ističe se u studiji.

Czech također citira nacistički dokument iz 1940. po kojem se Asperger "slagao s nacionalsocijalističkim idejama oko rasnih pitanja i zakona o sterilizaciji".

Asperger je na predavanjima javno govorio kako je sklon temeljnim načelima nacističke medicine. Nakon nacističkog pripojenja Austrije u ožujku 1938., počeo je potpisivati dijagnostička izvješća s "Heil Hitler".

Prema istraživanju, on je preporučio premještaj dvije djevojčice od dvije i pet godina u čuveni centar Am Spiegelgrund, smješten unutar psihijatrijske bolnice Steinhof u Beču. One su službeno su preminule od upale pluća.

Asperger je bio i dio povjerenstva zaduženog da odluči o sudbini približno 200 bolesnika u odjelu za djecu jedne druge bolnice, među kojima je umrlo njih 35 za koje se smatralo da nisu sposobni za obrazovanje.

Sindrom Asperger oblik je autizma koji obuhvaća poremećaje u društvenoj interakciji ili komunikaciji. Asperger ga je prvotno opisao kao "autističnu psihopatiju" ali nakon njegove smrti 1980. nazvan je po njemu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 10:51