POTRAGA ZA DRUGOM ZEMLJOM

'OVI PLANETI MOŽDA SU POGODNI ZA ŽIVOT' 'Uskrsnuli' lovac na planete pronašao pravo blago!

Teleskop Kepler
 NASA

Iako je djelomično oštećen, znanstveni teleskop Kepler i dalje obavlja izvrstan posao. U prvoj godini nakon svojeg 'uskrsnuća', NASA-in glavni lovac na planete pronašao je najmanje 104 planeta koji kruže oko drugih zvijezda.

Većina potvrđenih egzoplaneta su oko tri puta veći od Zemlje, rekao je Ian Crossfield, astrofizičar Sveučilišta Arizona. Desetak planeta su otprilike iste veličine kao Zemlja ili manji. Neki od tih svjetova egzistiraju u sistemu s više planeta, poput K2-72 u kojem su četiri mala, vjerojatno stjenovita planeta kojima za obilazak oko zvijezde treba najviše 24 dana.

Neki od pronađenih planeta primaju otprilike jednaku količinu sunčeve energije, iako su njihova sunca puno hladnija od našeg, što ih čini potencijalno pogodnima za život. Znanstvenici su kombinirali podatke dobivene od Keplera s onima od zemaljskih teleskopa i statističkim kalkulacijama kako bi potvrdili status svakog planeta.

Od 2009. do 2013. Godine Kepler je promatrao jedan komadić neba i katalogizirao više od 2.300 egzoplaneta. Nakon kvara dvije komponente koje su osiguravale stabilnost teleskopa, znanstvenici su osmislili novu misiju nazvanu K2. Od 2014. teleskop skenira pojas neba u ravnini sa Zemljom te se na jedno područje fokusira 80 dana prije nego se pomakne na drugo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:42