FAMELAB

Počinje četvrti Laboratorij slave

Mladi znanstvenici koji žele popularizirati znanost u javnosti i ove će se godine moći natjecati na Laboratoriju slave ( FameLab ). Ovogodišnji FameLab počinje prednatjecanjima u drugoj polovici travnja, a završava finalnim natjecanjem 21. svibnja.

Laboratorij slave organizira se u Velikoj Britaniji od 2005. godine u sklopu Festivala znanosti u Cheltenhamu. Na inicijativu British Councila natjecanje je 2007. godine prošireno i na devet zemalja jugoistične Europe, uključujući i Hrvatsku.

Tijekom natjecanja mladi znanstvenici pokušavaju publici predstaviti neku znanstvenu temu na jednostavan i zabavan način. Svaka prezentacija traje tri minute, a odvija se bez upotrebe suvremenih pomagala poput filmova ili power-pointa. Pobjeđuje onaj tko osvoji najviše glasova žirija i publike. Pobjednik završnog natjecanja osvaja i putovanje u Veliku Britaniji te sudjelovanje u britanskom FameLabu na Festivalu znanosti u Cheltenhamu u lipnju 2010. godine. Podsjetimo, mladi hrvatski znanstvenik Marko Košiček 2008. godine pobijedio je na FameLabu u Cheltenhamu.

Laboratorij slave u Hrvatskoj organiziraju British Council i Festival znanosti u suradnji s nizom hrvatskih institucija, a pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa. Prednatjecanja će se održati prema slijedećem rasporedu: 20. travnja u 16 sati u Osijeku (Rektorat Sveučilišta J. J. Strossmayera), 23. travnja u 18 sati u Splitu Kinoteka Zlatna vrata (Pučko otvoreno učilište), 27. travnja u 17 sati u Zagrebu (British Council, Ilica 12). Četvero prvoplasiranih iz svakog prednatjecanja sučelit će se u završnom natjecanju koje će se održati u Zagrebu, 21. svibnja.

Potencijalni kandidati pozivaju se na pripremne radionice koje će voditi bivši pobjednici FameLaba Marko Košiček u Zagrebu te Tea i Maja Marasović u Splitu. Radionica u Zagrebu održat će se u četvrtak 8. travnja u 17 sati u British Councilu, a splitska radionica u subotu, 10. travnja u 11 sati na FESB-u, u dvorani C501.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 04:15