SNAŽNI VODOZEMAC

POLJUBAC OVE ŽABE NIJE BIO NIMALO NEVIN Najveće žabe na svijetu danas su izumrle, no nekad su se obračunavale i s dinosaurima

Ilustracija izumrle vrste žabe, Beelzebufo ampinga, koja je zbog snažnog ugriza i čeljusti mogla svladati plijen veći od sebe
 Profimedia, Alamy
 

Žabe se generalno smatraju nježnim i slabim životinjama osim ako, naravno, nisu otrovne. S druge strane, percepcija dinosaura je posve suprotna - premda su postojali maleni i slabi kao i oni golemi i snažni, smatramo ih jakim životinjama, predatorima. Međutim, neke vrste žaba poput izumrle vrste Beelzebufo ampinga koja je živjela prije 70 milijuna godina, znale su imati i po pet kilograma te su se, prema novim zaključcima znanstvenika, mogle čak obračunati i sa slabijim dinosaurima.

Tim britanskih, australskih i američkih znanstvenika shvatio je da se jako malo zna o snazi čeljusti pojedinih vrsta žaba, a po snazi i agresivnosti posebno je poznata južnoamerička vrsta Ceratophrys cranwelli koja je sposobna pojesti plijen veći od nje. Na temelju njezinog ugriza znanstvenici su pokušali doznati koliko je snažan bio izumrli Beelzebufo, piše Gizmodo. Poznato je da su bile jedne od najvećih žaba koje su ikad postojale, a narasle bi i preko 40 cm i težile do pet kilograma.

Cranwell's Horned Frog (Ceratophrys cranwelli)  Captive - Native to South America, Image: 33886822, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy
Južnoamerički predator Ceratophrys cranwelli

Ta je vrsta živjela prije 65 do 70 milijuna godina na Madagaskaru i imala je vrlo snažan ugriz, sile od 500 do 2200 njutna. Kako bi doznali što više o tome, ispitali su osam primjeraka C. cranwelli težine od devet do 148 grama i izmjerili koliko im je snažan ugriz. Snagu ugriza usporedili su s veličinom glave žabe te otkrili da žaba dugačka 154 milimetra poput Beelzebufa može ugristi silom od 2230 njutna, što odgovara pritisku od gotovo 220 kilograma. Prosječni ugriz čovjeka kutnjacima iznosi trećinu te sile.

Lappin et al, Sci. Rep (2017)
Znanstvenici ispituju jačinu ugriza Ceratophrys cranwelli

Prema dobivenim rezultatima objavljenima u časopisu Nature znanstvenici su zaključili: - Kad uzmemo u obzir da je Beelzebufo očito mogao ugristi vrlo snažno, veliki su primjerci vrste sigurno bili uspješni u svladavanju raznih žrtvi, a tu ubrajamo i mlade ili male krokodile te dinosaure bez krila.

Premda je ovo tek procjena, znanstvenici vjeruju da je izumrla vrsta žabe imala drugačije mišiće čeljusti i lubanje pa stoga napominju da ovo istraživanje ne daje definitivan odgovor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 20:49