ISTRAŽIVANJE SVEMIRA

'PRVE LJUDE ĆU POSLATI NA MARS 2018.!' Milijarder Tito objavio plan osvajanja Crvenog planeta

 AFP
Za prijevoz bi se koristila modificirana SpaceX Dragon kapsula s vrlo spartanskim uvjetima za posadu

SANTA MONICA - Milijarder Dennis Tito (72), koji je ušao u povijest kao prvi ‘svemirski turist’, najavio je kako namjerava organizirati privatnu svemirsku misiju do Marsa, koja bi sa Zemlje krenula 2018. godine.

Tito je osnovao neprofitnu organizaciju ‘Inspiration Mars Foundation’, s namjerom da organizira let do Marsa s ljudskom posadom.

Plan je iskoristiti rijetku priliku koja se pojavljuje jednom svake generacije - poravnanje Marsa i Zemlje koje omogućava brz i učinkovit let od jednog do drugog planeta i natrag.

Ako se propusti prilika 2018. godine, sljedeća takva ukazat će se tek 2031.

Planirana misija trajala bi 501 dan, i sastojala bi se samo od preleta nad Marsom - ljudska posada ne bi napuštala svoju letjelicu.

Za prijevoz bi se koristila modificirana SpaceX Dragon kapsula s vrlo spartanskim uvjetima za posadu.

Nije poznato koliko bi takva misija koštala, no Tito većinu svog života radi kao investicijski konzultant, a njegova tvrtka Wilshire Associates upravlja imovinom većom od 12,5 bilijuna dolara.

Puno veći potencijalni problem predstavljaju izazovi koji se jednostavno ne mogu riješiti novcem.

Prvo, rok za pripremanje misije je vrlo kratak. SpaceX Dragon još uvijek se nije dokazao kao pouzdana letjelica za prijevoz ljudske posade, a dizajnirana je za prijevoz do sedam osoba, u vrlo skučenom prostoru, od Zemlje do orbite.

Iako je Mars500 eksperiment pokazao da su ljudi psihički sposobni izdržati 500 dana izolacije, pitanje je koliko bi dugo izdržali bez odvojenih odaja, tuševa i drugog minimalnog luksuza.

Nadalje, misija ovisi o uspješnosti teške rakete Falcon, koju tvrtka SpaceX planira izgraditi kao lansirno vozilo za svoje Dragon kapsule, no Falcon još nije odradila niti jednu orbitalnu misiju.

Pred misijom na Mars nalazi se izuzetno puno izazova, koje sve do zadnjeg treba svladati kako bi se ispunila njena zadaća - prelet letjelice s ljudskom posadom iznad površine Marsa.

Premda bi materijalna korist od takve misije bila nepostojeća, ispunila bi svoju primarnu misiju, koja je jasno istaknuta u nazivu organizacije koja ju planira - označila bi početak nove ere istraživanja svemira, i poslužila kao inspiracija kakvu čovječanstvo nije imalo još od vremena slijetanja na mjesec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 16:25