ZNANSTVENA SENZACIJA

'SVEMIR JE MORAO NESTATI PAR TRENUTAKA NAKON NASTANKA!' Božja čestica otkrila rupu u teoriji

LONDON - Kada su prošle godine dva tima koja rade na Velikom hadronskom sudaraču (LHC) potvrdila postojanje Higgsovog bozona, takozvane ‘božje čestice,’ većina znanstvenog svijeta je slavila otkriće novog ‘svetog grala’ znanosti. Standardni model fizike je time apsolutno potvrđen, zaključili su.

Slavni Stephen Hawking se kladio da Božju česticu nikada neće pronaći: Peter Higgs trebao bi dobiti Nobelovu nagradu za fiziku!

No, nisu svi bili jednako sretni. Najpoznatiji teoretski fizičar današnjice, Stephen Hawking, bio je tužan zbog otkrića Higgsovog bozona. Razlog tomu nije bila oklada s Peterom Higgsom, koju je izgubio, već činjenica da se nadao da će LHC pronaći nešto drugačije, zanimljivije, što će zahtjevati potpuno novi pogled na fiziku i okrenuti dotadašnje teorije naglavačke.

Novo znanstveno istraživanje, objavljeno prije dva dana i predstavljeno na skupu Kraljevskog društva astronoma u Londonu, otkrilo je nevjerojatnu rupu u sadašnjim modelima fizike, koja je tu upravo zbog postojanja Higgsovog polja.

Robert Hogan i Malcom Fairbairn sa King’s Collegea u Londonu istražili su sve matematičke implikacije postojanja Higgsovog polja, i otkrili šokantnu činjenicu - univerzum je trebao potpuno kolabirati samo nekoliko trenutaka nakon nastanka.

Higgsov bozon je čestica-glasnik, koja drugim česticama daje masu kroz njihovu interakciju s Higgsovim poljem. Bez Higgsovog polja niti jedna čestica ne bi imala masu, i sve bi se čestice kretale brzinom svjetlosti.

Prema općeprihvaćenoj teoriji Velikog praska, svemir je ubrzo nakon nastanka (nekih 10^(-34) sekunde) prošao kroz fazu ‘inflacije’, u kojoj se izrazito naglo proširio. No, Hogan i Fairbairn pokazali su kako Higgsovo polje ne bi preživjelo takvu inflaciju. Došlo bi do ozbiljnih nestabilnosti i svemir bi kolabirao.

Ovaj par znanstvenika nudi i potencijalna rješenja za taj problem - jedna je mogućnost da je postojala inherentna povezanost između inflacije i Higgsovog polja, a druga je postojanje znatno veće temperature u vrijeme inflacije nego što je potvrđeno dosadašnjim mjerenjima.

Oba objašnjenja, na veliku sreću za Stephena Hawkinga, zahtjevaju ili postojanje dosad nepoznatih čestica, ili potpuno nove grane fizike, što znači da je pred astronomima novo i uzbudljivo razdoblje.

Je li uistinu bilo inflacije?

Izračun do kojeg su došli Hogan i Fairbairn temelji se na istraživanju specijaliziranog teleskopa Bicep2, smještenog na Južnom polu, koji je u ožujku ove godine objavio otkriće gravitacijskih valova u pozadinskom zračenju univerzuma - definitivni dokaz teorije inflacije.

DOKAZANA ZADNJA EINSTEINOVA TEORIJA Otkrivena jeka Velikog praska kojim je počeo svemir

No, nakon objave istraživanja, kritičari su primjetili, a znanstvenici s teleskopa Bicep2 uvažili kritike, kako postoji mogućnost da teleskop uopće nije otkrio gravitacijske valove, već da se radi o smetnjama u teleskopu koje su uzrokovale čestice prašine u našoj galaksiji.

Znanstvena zajednica još uvijek čeka konačnu i nedvosmislenu potvrdu postojanja gravitacijskih valova u pozadinskom zračenju, što bi definitivno potvrdilo postojanje inflacije u trenutcima nakon Velikog praska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 10:21