RODILIŠTE TEHNOLOGIJA

Svjetska mreža razvijena u CERN-u: Kako je rođen i zatim spašen World Wide Web

Iako je CERN (Europski centar za nuklearna istraživanja) najveći svjetski institut za fiziku elementarnih čestica , on je i rodilište niza vrhunskih tehnologija koje su svoju primjenu našle u svakodnevnom životu. Između ostalog u CERN-u je razvijena svjetska mreža, World Wide Web (WWW) bez koje je teško zamisliti modernu komunikaciju.

Fizičari se sjećaju kako je Web nastao u CERN-u kao posljedica potrebe za komunikacijom među znanstvenicima sa svih kontinenata.

Naime, CERN je svijet u malom: u njemu surađuje oko 8000 znanstvenika iz 80 zemalja.

Tamošnje velike kolaboracije odavno prerasle granice pojedinih država jer je stalna komunikacija i razmjena informacija među znanstvenicima temelj istraživanja.

Britanski fizičar dr. Tim Berners-Lee dobio je zadatak da izmisli sustav za razmjenu informacija među znanstvenicima te je nakon nekog vremena došao do ideje World Wide Weba.

Na samom početku tehnički detalji, premda vrlo originalni, nisu bili zaštićeni nikakvim patentom niti nekom drugo vrstom zaštite. To je značilo da je svatko mogao uzeti protokole i druge tehničke informacije, malo ih promijeniti te registrirati kao svoje intelektualno vlasništvo.

Na sreću, to se ipak nije dogodilo, a veliku zaslugu za to snosi i dr. Francois Fluckiger Iz računalnog odjela CERN-a. On je brzo shvatio je značaj ideje svjetske mreže, u čijem je razvoju i sam sudjelovao. Nekoliko tjedana nakon objavljivanja, zaštitio je World Wide Web protokole i ostale tehničke informacije tako da su postale javno vlasništvo.

Razvijen u javnom institutu kakav je CERN, koji se financira iz proračuna zemalja članica, World Wide Web je na raspolaganju cijelom svijetu te je postao je centralno mjesto za komunikaciju i razmjenu informacija, upravo ono što je i bila originalna ideja u samom početku. U međuvremenu, Tim Berners-Lee napustio je CERN, a za njegove zasluge Kraljica Elizabeta II. odlikovala ga je titulom sira. Dr. Francois Fluckiger i dalje radi u CERN-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:04