JASTOG PROVANSE

UGROŽENI SKAKAVAC Divovski ‘mađioničar’ pronađen u Istri

Saga pedo je skakavac mesojed bez krila koji živi u nekim dijelovima Mediterana i istočne Azije

Agronom Ivan Perko pronašao je nedavno u Raškoj dolini u Istri rijetku i ugroženu vrstu skakavca Saga pedo, čiji je hrvatski naziv sredozemni zeleni konjic. Saga pedo je skakavac mesojed bez krila koji živi u nekim dijelovima Mediterana i istočne Azije.

Zovu ga i “jastog Provanse” te “mađioničar” zbog karakterističnih pokreta prednjih udova kada se približava plijenu. Nema krila, a uglavnom naraste do 12 centimetara. No, Perko je u dolini Raše nabasao na rasne primjerke; jedan je bio dugačak 14, a drugi 18 centimetara.

- Sredozemnog zelenog konjica kod je nas prvi opisao prof. Nikola Tvrtković 1983. godine. Sporadično se pojavljuju na ovom prostoru, a ja sam ih uočio prvi put još prije osam godina. No, tada nisam govorio u javnosti - rekao nam je Perko.

- Odlučio sam se sada za javni istup kako bih upozorio ljude da ih ne ubijaju jer oni nisu štetočine. Štoviše, vrsta Saga pedo uništava štetočine, uključujući i skakavce koji napadaju rajčice - istaknuo je Perko.

Naš sugovornik je, također, istaknuo da je sredozemni zeleni konjic vrsta koja živi u nezagađenim, izuzetno čistim područjima. Stoga je njegovo pronalaženje u Raškoj dolini neka vrsta potvrde da je taj kraj nezagađen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 17:48