MODAFINIL

VAŠ MOZAK, SAMO BRŽI I BOLJI Stručnjaci potvrdili da lijek za narkolepsiju doista stimulira mozak, ali sada su suočeni s etičkom dilemom

 Colourbox
Istraživači su potvrdili da je modafinil doista pozitivno djeluje na mozak prilikom učenja i ponavljanja za ispite, no ta spoznaja otvara bitna etička pitanja

U jeku nacionalnih kvalifikacijskih testova GCSE u Velikoj Britaniji (no ne i u Škotskoj), britanski Telegraph ponovno revitalizira priču o učincima 'pametnih lijekova'.

Pozivajući se na reevaluaciju 24 znanstvena istraživanja provedenu na sveučilištima u Oxfordu i Harvardu zaključeno je da lijek Modafinil (poznat još pod imenom Provigil), koji se primarno propisuje pri borbi s narkolepsijom, uistinu povećava odnosno jača kongnitivne funkcije koje su najpotrebnije prilikom učenja za testove kao što su GCSE. Modafinil je pomogao prilikom rješavanja dugih i kompleksnih zadataka, a uz to pokazao se korisnim kod planiranja, donošenja odluka, učenja i pamćenja i kreativnosti.

Modafinil je u Velikoj Britaniji dostupan u sustavu javnog zdravstva (NHS), a ankete su pokazale da ga je čak petina studenata koristila kako bi povećala svoj učinak prilikom učenja i ponavljanja za ispite. Istraživači su potvrdili da je lijek doista djelotvoran u prije spomenutim situacijama te da pritom prema svemu sudeći ima vrlo malo nuspojava. I tu, prema znanstvenicima, nastupaju problemi.

Činjenica da lijek ima takav učinak postavlja vrlo važna etička pitanja o tome kako klasificirati lijek, odnosno treba li on biti klasificiran (i u koju kategoriju), prihvaćen ili zabranjen.

'Modafinil može i uistinu pojačava određene kognitivne funkcije. Prvi put imamo pojačivača kognicije koji naočigled nema značajnijih psihičkih, emotivnih i kognitivnih nuspojava. Sada je vrijeme da se otvori javni dijalog o tome kako integrirati i javno priznati jačanje kognitivnih funkcija. Etičke implikacije ovog otkrića su goleme i trebaju oblikovati ciljeve koje želimo u budućnosti ostvariti, a u tim razgovorima moraju sudjelovati i znanstvenici i političari, ali i javnost', rekao je za Telegraph Ruairidh Battleday, jedan od autora reevaluacije prethodnih studija.

Anketa jednog studentskog lista na Oxfordu pokazala je da je čak 26 posto ispitanika priznalo da je koristilo lijek, a slični podaci dobiveni su i u Newcastleu, Leedsu, Sheffieldu, Nottinghamu i Manchesteru. Modifinil su koristili i američki vojni piloti kako bi ostali prisebni prilikom osobito dugih letova.

Modafinil u Hrvatskoj nije registriran pa se nabavlja iz interventnog uvoza na temelju recepta specijalista. Armodafinil, lijek sličnog učinka također u Hrvatskoj nije registriran.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 23:11