'BEZGREŠNO ZAČEĆE'

VIDEO: ČUDO U AKVARIJU ZAPANJILO UGLEDNE BIOLOGE Ženka morskog psa na svijet donijela prinove, a mužjaka nije bilo ni blizu: 'Sve je napravila sama'

 youtube screenshot

Znanstvenici su ostali u potpunom šoku nakon što je ženka morskog psa u jednom australskom akvariju na svijet donijela mladunce, a bila je u potpunoj izolaciji bez mužjaka godinu dana! Stručnjaci kažu da su se prvi put susreli s ovakvim slučajem kod morskih pasa.

Leonie, morski pas leopard, provela je sa svojim muškim partnerom 12 godina u akvariju i za to vrijeme su dobili 24 mladunčadi. Međutim, poslije je Leonie stavljena u izolaciju, ali je nekim čudom razvila sposobnost samooplodnje i na kraju sve uradila sama. Partenogeneza (nespolno razmnožavanje) nije rijetka pojava kod kukaca, vodozemaca, pa čak i guštera, ali kod kralježnjaka izrazito jest.

U razgovoru za Independent autori studije su na poprilično jednostavan način objasnili što se dogodilo.

- Jednostavno, ona se prilagodila uvjetima i sve napravila sama...

Kad je Leonie na svijet donijela mladunčad, stručnjaci su smatrali da je na neki način sačuvala spermu od mužjaka s kojim je provela 12 godina. Međutim, poslije testova ta teorija je odbačena.

- Mladunci su nosili isključivo njezin DNK, što je značilo da je postigla aseksualnu reprodukciju. Ovo je dokaz da određene vrste kralježnjaka imaju tu sposobnost, imali smo primjere nekih purica, zmija, raža...

Međutim, sposobnost aseksualne reprodukcije dosad su uglavnom bili zabilježeni samo kod ženki koje nikada nisu imale odnose. Prije Leonie, znanstvenici su dokumentirali samo dva takva primjera - kod raže i udava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:27