'ZEMLJINA PJESMA'

VIDEO 'Cvrkut' koji je NASA zabilježila oko našeg planeta: Čulo bi ga i ljudsko uho, da se u svemiru možemo nalaziti bez kacige!

 NASA
Zvukove su zabilježili NASA-ini RBSP sateliti-blizanci (Radiation Belt Storm Probe), poslani u svemir 30. kolovoza ove godine

NASA je 5. rujna zabilježila zvukove radio valova koje odašilje Zemljina magnetosfera. Popularno se ti zvukovi, već otprije poznati znanstvenicima, zovu 'Zemljina pjesma' ili ' Zemljin kor '.

Zvuče kao zvižduci ili fijukanje i frekvencija im je takva da bi ih ljudsko uho zapravo moglo čuti, no to je iz praktičnih razloga nemoguće jer bi zahtijevalo da se u svemiru nalazite bez kacige. Osim toga, zvuk ne putuje kroz vakuum.

Zvukove su zabilježili NASA-ini RBSP sateliti-blizanci (Radiation Belt Storm Probe), poslani u svemir 30. kolovoza ove godine.

Craig Kletzin sa Sveučilišta u Iowi, glavni istražitelj električnih i magnetskih instrumenata na satelitima, objasnio je da je 'Zemljin kor' poznat već desetljećima.

- Ljudi bi ga znali uloviti na radio aparatima, zvučao bi kao cvrkut ptica. Češće bi ga se čulo ujutro nego kasnije tijekom dana pa se i zbog toga i zbog 'cvrkuta ptica' znao nazivati i 'jutarnji kor'.

Konkretan izvor tih zvukova su energetske čestice u gornjim slojevima Zemljine magnetosfere. Kako se nabijene solarne čestice zabijaju u unutarnje i vanjske radijacijske pojaseve oko Zemlje, u njima ostanu 'zarobljene' i unutar njih nasumično jurcaju, i to je ono što proizvodi 'cvrkut'.

NASA-ini RBSP sateliti zapravo slijede jedan drugoga kroz Zemljine eliptične orbite, ponekad na visini od tek 600 kilometara iznad površine Zemlje, a ponekad na 32.000 kilometara.

Njihov je primarni cilj istraživanje Van Allenovih pojaseva koji okružuju Zemlju, pogotovo raznih čestica koje sačinjavaju radijacijske pojaseve.

Van Allenovi pojasevi su nizovi čestica koje stižu u Zemljinu blizinu iz solarnih vjetrova i 'zapnu' u Zemljinom magnetskom polju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 13:26