SVEMIRSKI FENOMEN

VIDEO: OVA GRDOSIJA PROTUTNJAT ĆE NAJBLIŽE ZEMLJI IKAD Za točno tjedan dana asteroid će proletjeti kraj Zemlje 13 puta bliže od Mjeseca

Asteroid promjera polovice nogometnog igrališta idućeg će petka, 15. veljače, proletjeti u neposrednoj blizini Zemlje, ali kako tvrde znanstvenici, nema bojazni od katastrofalnog udara. Proći će bliže Zemlji od bilo kojeg drugog poznatog tijela te veličine u povijesti.

Asteroid 2012 DA14 će proletjeti 28 tisuća kilometara od Zemlje, toliko blizu da su orbite meteoroloških i navigacijskih satelita udaljenije od njegove. Štoviše, to je otprilike 13 puta manje od udaljenosti između Mjeseca i Zemlje.

- Objekt ove veličine prođe otprilike ovoliko blizu Zemlji jednom u 40 godina, a pogodi Zemlju svakih 1200 godina - kazao je direktor odjela za istraživanje asteroida pri NASA-i Donald Yeomans.

Asteroid približno jednake veličine eksplodirao je iznad Sibira 1908. godine uništivši stotine četvornih kilometara tajge. Iako asteroid 2012 DA14 ima isti razorni potencijal, znanstvenici iz NASA-e uvjeravaju kako nema šanse da dođe do udara u Zemlju.

- Pozorno ga pratimo i možemo sa sigurnošću reći da je bezopasan narednih 100 godina - rekao je Yeomans.

Asteroid je otkrila grupa amaterskih astronoma iz Španjolske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 20:36