APOKALIPTIČNI SCENARIJ

ZEMLJI PRIJETE MEGASUŠE 'Kiše neće biti desetljećima, doći će do nezapamćene humanitarne krize'

Pican, 210812.Dugotrajna susa u Istri rezultirala je susenjem vocaka vinograda te isusivanjem potoka no i jezera Butoniga iz kojeg se vodom snadbjeva vecina Istre. Vec 4 tjedna je na snazi Odluka o ogranicenju koristenja vode za potrebe javne vodoopskrbe te redukciji vode. Zabranjeno je tako zalijevanje javnih i privatnih povrsina, pranje vozila i poslovnih gradjevina, navodnjavanje poljoprivrednih povrsina, tj. sve ono sto nije nuzno. No ako ubrzo ne padne kisa uvest ce se dodatne mjere, odnosno redukcije vode drugog i treceg stupnja. Foto: Srecko Niketic / CROPIX
 Srećko Niketić / CROPIX

Planet Zemlju ovog će stoljeća pogoditi niz desetljetnih megasuša uzrokovanih klimatskim promjenama, stoji u znanstvenom istraživanju objavljenom prošloga tjedna.

Stručnjaci upozoravaju da bi te suše mogle biti gore od nestašice vode koja trenutno pogađa Kaliforniju, gdje su stanovnici prisiljeni krasti vodu iz hidranata, a golemi udarac pretrpila je i tamošnja poljoprivreda, najviše zbog same suše, ali i zbog nekontroliranih požara.

Megasuše, razdoblja bez oborina koja traju 35 ili više godina, postat će znatno učestalije dok globalno zatopljenje povećava temperature i smanjuje količine oborina u regijama već otprije podložnima ovakvim vremenskim neprilikama, kaže dr. Toby Ault sa Sveučilišta u Cornellu.

Također, kako autor studije tvrdi, megasuše će vjerojatno postati toplije i dugotrajnije od sadašnjih.

Njegovo istraživanje, koje će biti objavljeno u "American Meterological Society’s Journal of Climate", prvi put u povijesti na znanstveni način dokazuje da klimatske promjene pogoršavaju prijetnje čovječanstvu.

- Sad i službeno možemo dodati megasuše na popis rizika koji se povećavaju klimatskim promjenama. Bez njih rizik od megasuša na jugozapadu Sjedinjenih Država bio bi između 15-20 posto, a ovako taj rizik opasno skače na 20-50 posto - kaže dr. Ault.

Megasuše predstavljaju ozbiljnu prijetnju svjetskoj ekonomiji i globalnim zalihama hrane, a u konačnici bi mogle dovesti do nezapamćenih humanitarnih kriza.

Megasuše su periodički pogađale Zemlju posljednjih nekoliko tisuća godina. U nekim slučajevima uzrokovale su propast cijelih civilizacija, poput indijanskih plemena na jugozapadu SAD-a koja su morala napustiti svoje domove krajem 13. stoljeća, ili Kmerskog carstva u Kambodži u 14. stoljeću.

Posljedice megasuše bile bi daleko ozbiljnije u budućnosti zbog značajno veće populacije ljudi na Zemlji, kao i sve veće potražnje za pitkom vodom.

- Većina sušnih krajeva planete ovog će stoljeća doživjeti megasuše koje će biti daleko katastrofalnije od bilo čega što je pogodilo te regije posljednjih nekoliko tisuća godina - zaključuje profesor Park Williams sa Sveučilišta Columbia u New Yorku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 22:32