ISTRAŽIVANJE

ŽENE BULJE U ŽENSKE GRUDI PODJEDNAKO KAO I MUŠKARCI Jedina je razlika u motivu

Znanstvenici su prilikom ovog istraživanja koristili tehnologiju praćenja kretanja oka i došli do spoznaje da žene podjednako kao i muškarci gledaju druge žene

Prilikom susreta s ženskom sobom muškarci često zapadnu u neugodnu situaciju jer im oči nehotice bježe prema području dekoltea svoje sugovornice. Ta opsesija grudima postala je dio klišea popularne kulture, sve dok se njome nisu pozabavili znanstvenici i došli do posve neočekivane spoznaje - žene to čine u istoj mjeri kao i (hetero) muškarci.

Naime, kada su istraživači sa Sveučilišta u Nebraski pitali žene da obrate pozornost na izgled ženske osobe, ispitanice su brzo pomaknule svoje oči u smjeru ženskih grudi i drugih dijelova tijela koji se uobičajeno smatraju seksualnim.

Znanstvenici su prilikom ovog istraživanja koristili tehnologiju praćenja kretanja oka i došli do spoznaje da žene podjednako kao i muškarci gledaju druge žene. Jedina je razlika u značenju tog 'buljenja', kako je pojasnila Sarah Gervais sa Sveučilišta Nebraska.

Naime, žene to rade radi 'društvenog uspoređivanja', dok muškarci svoje buljenje koriste kako bi stvorili sud, pa na žene s većim oblinama gledaju pozitivnije nego na one s manjim, dok su ženske ispitanice u ovom istraživanju gledale na te žene podjednako. Barem tako tvrde autori studije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 23:02