RUŠENJE PRIRODNOG PORETKA

ZLATNE RIBETINE, A NE RIBICE Stručnjaci u nevjerici: 'Velike su poput nogometnih lopti!'

 Nicky Loh / REUTERS
Ovi odbačeni kućni ljubimci u svoje nove nastambe donose bolesti i prave probleme kod razmnožavanja

Zlatne ribice koje čovjek često drži kao kućne ljubimce smatraju se jednom od najgorih invazivnih vodenih vrsta zbog negativnog utjecaja koji imaju na okoliš kada se nađu u divljini, piše Wired.

Istraživači iz australskog Centra za ribu i ribarenje u Perthu otkrili su zlatne ribice veličine 'nogometnih' lopti kako vodama na zapadu Australije plivaju stotinama kilometara. Ribe, koje mogu težiti i do do 1,9 kilograma, znatno utječu na ekosisteme svojih novih staništa, tvrde istraživači.

Zlatne ribice potječu iz istočne Azije, ali ih vlasnici često iz svojih akvarija bacaju u slivna područja. Kada se zlatne ribice jednom ustoliče jako ih je teško eliminirati. Mogu utjecati na kvalitetu vode, donijeti bolesti, poremetiti staništa i natjecati se s drugim ribama što može dovesti do problema prilikom razmnožavanja izvornih vrsta.

'Kada se ustoliče, samo-održive populacije tuđinskih slatkovodnih riba često uspijevaju i mogu se proširiti u nove regije te mogu imati znatan ekološki utjecaj te mogu drastično smanjiti količine vodene faune', rekao je dr. Stephen Beatty, autor studije.

Pripitomljene ribe smatraju se jednom od najgorih invazivnih vodenih vrsta, a najmanje 76 invazivnih slatkovodnih vrsta riba se uvode u rijeke u regijama diljem svijeta gdje dominira mediteranska klima.

Za potrebe studije objavljene u časopisu Ekologija slatkovodnih riba znanstvenici su uz pomoć zvučnih prijamnika proučavali kretanje zlatnih ribica u rijeci Vasse. Otkrili su da zlatne ribice mogu plivati i do 230 km svake godine. Zlatne ribice su posebno problematična vrsta budući da jedu jajašca drugih riba, a to može dovesti do pada populacije.

'Rezultati studije imat će važan i direktan utjecaj na upravljanje ekološkim sustavom, odnosno programima kojima će se kontrolirati migracijski putevi', rekao je Beatty.

Invazivne zlatne ribice bile su problem i u Kaliforniji, Kanadi te Koloradu. Kanadske su vlasti u Alberti zamolile ljude da svoje neželjene zlatne ribice ne bacaju u jezera i rijeke jer mogu tim potezom ozbiljno naštetiti ekosustavu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 13:42