OPAKA ZVIJER

Znanstvenici otkrili 'demonskog' dinosaura: Popunjena rupa u evoluciji T-Rexa

** EMBARGOED UNTIL 7:15 P.M., TUESDAY, APRIL 12, 2011 ** This handout provided by the Carnegie Museum of Natural History shows the skull of Daemonosaurus chauliodus, narrow and relatively deep, measuring 5.5 inches long from the tip of its snout to the back of the skull and has proportionately large eye sockets. The upper jaw has large, forward-slanted front teeth. The surprising discovery of a fossil of a sharp-toothed beast that lurked in what is now the western U.S. more than 200 million years ago is filling a gap in dinosaur evolution. (AP Photo/Carnegie Museum of Natural History)
 AP
S obzirom da je pronađena samo lubanja i vrat oštrozubog dionosaura, znanstvenici ne mogu sa sigurnošću govoriti o njegovoj veličini, no pretpostavljaju da je bio veličine psa

Iznenadno otkriće fosila opake zvijeri koja je vrebala američkim Zapadom prije više od 200 milijuna godina popunilo je kariku koja je nedostajala u razumijevanju evolucije dinosaura.

Karakteristike Daemonosaurus chauliodusa - kratka njuška i zubi nagnuti prema naprijed - nikada do sad nisu viđeni kod dinosaura iz razdoblja trijasa, kaže Hans-Dieter Sues iz Smithsonian's Nacionalnog prirodoslovnog muzeja.

Sues, kurator odsjeka za paleontologiju kralježaka u spomenutom muzeju, tvrdi da će otkriće popuniti evolucijsku rupu između dionasura koji su živjeli na području Brazila i Argentine prije 230 milijuna godina, i kasnijih teropoda poput slavnog Tyrannosaurus rexa.

"Karakteristike lubanje i vratne kralježnice Daemonosaurus chauliodusa ukazuju da je on karika između ranih poznatih predatora iz Južne Amerike i kasnijih razvijenijih teropoda. Jedna od tih karakteristika su šupljine na vratnoj kralježnici povezane sa strukturom respiratornog sustava", tvrdi Sues.

Daemonosaurus je otkriven na ranču Ghost u Novom Meksiku, poznatom nalazištu fosila.

S obzirom da je pronađena samo lubanja i vrat oštrozubog dionosaura, znanstvenici ne mogu sa sigurnošću govoriti o njegovoj veličini, no pretpostavljaju da je bio veličine velikog psa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 20:56