TAJNA PREŽIVLJAVANJA

ZNANSTVENICI USPJEŠNO 'VRATILI' U ŽIVOT BIĆE SMRZNUTO ČAK 30 GODINA! 'Vodeni medvjed je odmah živnuo i otišao na parenje'

 Foto: Screenshot Youtube

Znanstvenici su uspješno oživjeli mikroskopska stvorenja koja su bila zamrznuta 30 godina.

Tardigrade, također poznate kao vodeni medvjedi ili mahovinasti praščići, su mali organizmi koji obitavaju u vodi. Tjelešca su im segmentirana, imaju osam nogu i mogu biti dugi do jednog milimetra. Znanstvenici u japanskom Nacionalnom institutu za polarna istraživanja životinjicu su povratili u život iz uzorka smrznute mahovine koja je prikupljena na Antarktici 1983. Uzorak je bio čuvan na temperaturi od minus 20 Celzijevih stupnjeva više od 30 godina.

Oživljena su dva vodena medvjeda. Jedan je poslije uginuo nakon 20 dana, no drugi je poživio i uspješno se pario s trećim primjerkom izleglim iz smrznutog jajašca. Položio je 19 jajašaca od kojih se kasnije uspješno izleglo 14 tardigrada.

Tardigrade se mogu naći po čitavom svijetu, a poznate su da preživljavaju u najekstremnijem okolišu, primjerice pod jako visokim tlakom duboko u moru. Mogu čak preživjeti i nekoliko dana u vakuumu svemira.

Kad se zamrzne, stvorenjce uđe u stanje zvano kriptobioza u kojem se njegovi metabolički procesi gase tako da nema vidljivih znakova života.

'Ova studija dokazala je da tardigrade mogu poživjeti značajno duže nego se dosad mislilo', kažu znanstvenici.

Prijašnji rekord u preživljavanju u smrznutim uvjetima bio je osam godina, a jedna ranija studija sugerirala je da je gornji limit za preživljavanje u normalnim atmosferskim uvjetima deset godina.

'Želimo rasvijetliti mehanizam za dugotrajno preživljavanje tako da motrimo štetu nastalu u DNA tardigrada i njihovu sposobnost da ta oštećenja poprave', rekao je jedan od znanstvenika Megumu Tsujimoto.

Japanski nacionalni institut za polarna istraživanja sad planira poraditi na istraživanju oštećenja gena vodenih medvjeda i funkcija njihovog oporavka kako bi bolje razumjeli njihov mehanizam dugotrajnog preživljavanja.

No iako su preživjele jako dugo, ove tardigrade nisu oborile rekord u preživljavanju u smrznutim uvjetima. Njega i dalje drži crv nematoda koji je zamrznut uspio preživjeti 39 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 06:23